Într-o lume în care timpul e cea mai importantă resursă a nostră, întrucât e din ce în ce mai puțin, un ajutor în bucătărie este mai mult decât binevenit. Robotul de bucătărie câștigă tot mai multă importanță și tot mai mult protagonism în aceste vremuri în care, oricât de ocupați am fi, tot trebuie să și mâncăm.
Un robot de bucătărie este cu siguranță cel mai versatil gadget de bucătărie pe care îl poți avea în casa ta. Îl poți folosi pentru o multitudine de operațiuni care, făcute manual, ți-ar consuma din timpul și așa excesiv de puțin: pentru a felia legume, mărunți nuci, a toca carnea și multe, multe altele, în câteva secunde. Practic, acest gadget are o capacitate magică de a transforma lucrurile obositoare în ceva ce-ți va consuma mult mai puțin timp.
Dacă ai deja un robot de bucătărie sau te gândești să-ți achiziționezi unul, trebuie să știi că sunt câteva modalități în care îl poți utiliza, pentru a scoate maximul din folosirea sa. E adevărat, fiecare robot de bucătărie este diferit, sunt o mulțime de modele și de aparate electrocasnice care intră la categoria roboți de bucătărie – află ce poate și ce nu poate face modelul tău înainte de a începe.
În timp ce un robot de bucătărie îți va face viața cel puțin un pic mai ușoară, nu toate sunt făcute la fel. Unele aparate sunt cu adevărat mici și cu puține funcții, dar care se potrivesc perfect în bucătării de dimensiuni reduse și pentru „task”-uri pe măsură. Veti gasi acesti roboti de bucatarie pe emag.ro la preturi pentru toate buzunarele.În schimb, unele sunt suficient de mari pentru a pregăti mâncarea pentru o mulțime de oameni. Unele au putere mai mare și motoare puternice și pot funcționa pentru perioade lungi de timp, altele pot amesteca doar câteva minute înainte de a rămâne fără putere.
De asemenea, unele sunt vândute cu accesorii care fac posibilă felierea subțire și uniformă a brânzeturilor, a legumelor, a fructelor și multe altele, în timp ce altele nu pot face decât tocatul cel mai de bază.
În general, există două categorii mari de roboți de bucătărie: mini și full-size.
Opțiunile mini de robot de bucătărie se vând în dimensiuni de la una până la trei căni și sunt excelente pentru sarcinile de tocare de bază, deoarece nu pot face față la multe cantități simultan.
Cu un mini robot de bucătărie trebuie să împarți, în mod normal, toate operațiunile „pe bucăți”, pentru a nu copleși aparatul.
Dacă ai încerca să introduci prea mult dintr-un ingredient într-un mini robot de bucătărie, s-ar putea ca el să nu poată prelucra nimic. Practic este la fel ca atunci când introduci prea multe chestii într-un blender – aparatul se blochează.
Un robot de bucătărie full-size este vândut în dimensiuni care pot face față la circa 5 – 20 de căni și pot prelucra o cantitate mare de ingrediente simultan. Sunt mai potrivite în casele în care se gătește pentru un număr mai mare de persoane.
Dacă ai nevoie să gătești cantități mari de mâncare, un robot de bucătărie de dimensiuni complete este instrumentul potrivit pentru această sarcină. Vedeti asadar de ce aveti nevoie de un robot de bucatarie!Nu este însă necesar să cumperi cel mai mare robot de bucătărie pe care îl poți găsi pe piață. În primul rând, acestea sunt mai scumpe și, dacă nu lucrezi într-un restaurant, probabil că nici măcar nu vei avea nevoie de un robot de bucătărie de 20 de căni. Aceștia sunt roboți de bucătărie profesionali, destinați bucătăriilor de restaurante sau firme de catering.
Un model cu capacitate de 7-8 căni ar trebui să fie suficient pentru uz casnic.
Un alt amănunt important când vine vorba de roboți de bucutărie: puterea motorului. Un robot de bucătărie poate avea o putere oriunde între 400 și 1.200 de wați. Cu cât este mai mare puterea unui robot de bucătărie, cu atât mai bine. Va face față la operațiuni mai grele și mai complicate.
Pentru operațiuni mai dificile sau rețete care au nevoie ca motorul să funcționeze pentru o perioadă mai lungă de timp, robotul ar trebui să aibă cel puțin 600 de wați pentru a evita arderea motorului. Dacă puterea sa este mai mică, economisește-o pentru lucrurile care nu necesită atât de multă întreținere. De exemplu, mâncărurile moi precum hummus sau sosuri ca maioneza sunt perfecte de făcut într-un robot de bucătărie cu o putere joasă.
Majoritatea roboților de bucătărie de dimensiuni complete sunt echipați cu accesorii pentru tăiere, grătar și mărunțire, precum și o deschidere în partea superioară care îți va permite să adaugi ingrediente în timp ce motorul funcționează și un împingător pentru a împinge ingredientele în procesor astfel încât să ții mâna departe de lame.
Deschiderea din partea superioară este deosebit de utilă pentru rețetele pe bază de ulei, cum ar fi dressingul pentru salată, maioneza și pesto. În loc să introduci tot uleiul în procesorul alimentar dintr-o dată, poți utiliza tubul de alimentare pentru a-l adăuga treptat la celelalte ingrediente pe măsură ce mașina rulează, ceea ce va crea un produs finit mai neted și mai cremos.
În ceea ce privește accesoriile, majoritatea roboților de bucătărie sunt vânduți cu unelte în formă de disc, pentru feliere și mărunțire. Din păcate, cei mai mulți mini roboți de bucătărie nu au aceleași funcții suplimentare.