Anul viitor va fi un an in care vom purta masti, sustine virologul Christian Drosten, vocea de care asculta intreaga Germanie de la debutul pandemiei de coronavirus.
„De masti nu scapam asa repede. Si dupa ce vom incepe vaccinarea, cea mai mare parte a populatiei va trebui sa poarte mai departe mastile. In tari ca Germania, cu un numar mic de cazuri de infectare, nu va exista o imunizare in masa. Probabil ca aceasta nu va exista nici in celelalte tari din Europa”, spune Drosten, directorul Institutului de Virologie la spitalul Charité Berlin, intr-un interviu pentru dw.com.
El a fost in 2003 printre primii cercetatori care au descoperit virusul SARS, tot un coronavirus. La inceputul anului 2020, Christian Drosten a dezvoltat primul test la nivel mondial de diagnosticare a infectiei cu SARS-CoV-2.
Urmeaza un an complicat
In opinia virologului german, si 2021 va fi un an greu in lupta cu pandemia. „Nu m-ar mira ca, anul viitor, in anumite parti ale lumii populatia sa fie protejata. Dar aceasta inseamna ca, in partile respective ale lumii, populatia sa fi trecut printr-o epidemie nu prea grava, mai ales datorita structurii demografice tinere. In Africa ar putea fi asa. Cel putin asa sper, ca profilul tanar al populatiei africane se va dovedi un factor de protectie”, adauga virologul.
„In alte parti ale lumii, unde strategia este de a limita o raspandire masiva a virusului, in asteptarea unui vaccin, cred ca vom fi nevoiti sa purtam mastile de protectie pana la sfarsitul lui 2021. Este imposibil sa facem prognoze exacte, dar anul viitor va fi un an in care vom purta masti”, apreciaza Christian Drosten.
Germania a reactionat prompt dupa primele cazuri de coronavirus
Intrebat ce fac germanii bine in combaterea coronaviruslui, reputatul virolog a spus ca „o combinatie de factori” a facut ca tara sa tina pandemia sub control. „Un motiv ar fi modul direct si decisiv in care s-a actionat la primul val al pandemiei, prin masurile decise de cancelara. Intre timp, solidaritatea landurilor federale s-a mai diminuat. Dar a fost desigur decisiv faptul ca Germania a actionat foarte devreme”, a explicat directorul Institutului de Virologie la spitalul Charité Berlin.
O alta explicatie: epidemia a lovit Germania mai tarziu, pe la sfarsitul lui februarie, cand autoritatile deja se pregatisera pentru ce e mai rau. ” Primele cazuri importate au fost tinute sub control si raspandirea bolii a fost initial stopata. Este probabil motivul pentru care abordarea noastra a fost atat de eficienta”, mai spus virologul.
Cititi si: Cum a ajuns coronavirusul in Romania
Cititi si: O noua ipoteza privind aparitia coronavirusului in Europa