Inainte de a investi toata energia si resursele materiale in petrecerile de Craciun si de Anul Nou, facem o mica escala pe 6 decembrie cand il celebram pe care a ridicat cadoul la rang de smerenie, Sfantul Nicolae, popular cunoscut sub numele de Mos Nicolae. Se spune ca sfantul, in viata teresta episcop de Mira, lasa cate o moneda in pantofii saracilor. Ducandu-se vestea acestui gest nobil, de fiecare data cand cineva primea un cadou neasteptat, acesta ii multumea lui Nicolae. Sa ii multumim si noi in felul nostru, infrumusetand casa cu decoratiuni de Mos Nicolae, majoritatea usor de facut prin mijloace proprii.
Ce poate fi mai expresiv decat intruchiparea sfantului in batoane de ciocolata, alaturi de monedele pe care discret le strecura in incaltamintea saracilor, si niste saboti din lemn in care sa primiti si voi cadourile? O imagine idilica, mai ales pe fundalul zapezii de afara.
Ornamente din lemn si hartie, toate infatisandu-l pe Mos Nicolae, sunt ideale pentru decoararea pervazurilor de fereastra. Toate au in centru reprezentara religioasa a personajului istoric, episcopul de Mira. Il puteti foarte simplu construi prin traforaj, alaturi de alte personaje legendare, dupa care ii colorati, le aplicati un suport in spate si aveti mici figurine de sezon.
Daca sunteti mai creativ, atunci il puteti zamisli pe Mos Nicolae din bucati de pasla sau resturi de materiale textile de prin casa. Sunt cadouri ideale pentru copii si pot fi usor expuse in diferite colturi ale casei. Cateva imagini sugestive in cele ce urmeaza.
Occidentalii au trecut si la decoratiuni mai practice, sa le spunem, si gatesc, cu ajutorul unor forme speciale, turta dulce care il infatiseaza pe mosul aducator de daruri pe furis.
Exista o practica de a agata sosete de semineu, asociata adesea cu Craciunul. Stiati insa ca la origine obiceiul este legat de Mos Nicolae? Legenda spune ca sfantul a vrut sa ajute fetele unei familii sarace care, din cauza situatiei materiale precare, nu se puteau marita. Episcopul de Mira se urca astfel pe acoperis si arunca pe hornul casei unde locuiau fetele cate un saculet de bani ascuns intr-o soseta.
Surse: Stnicholascenter.org, Pinterest.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: