O centrala termica, indiferent de natura sa, este acum drumul cel mai scurt catre confort, mai ales in comunitati rupte de oras si de sisteme centralizate de incalzire. Dar confortul se poate uneori poticni in mici defectiuni tehnice ale centralei si care dispar abia dupa interventia specialistului.
Am facut in acest material o lista cu defectiuni frecvente la centrale termice, fara a avea insa pretentia ca am epuizat subiectul. Am punctat acele situatii in care solutia poate fi la indemana, fara a mai fi nevoie sa chemati un expert.
Defectiuni frecvente la centrale termice: flacara nu se aprinde
O prima problema este atunci cand flacara nu se aprinde. Printre cauzele identificate pentru aceasta situatie amintim: tempratura apei din cazan este superioara celei reglate, robinetul de gaz este inchis, cazanul se afla in avarie (led rosu aprins, trebuie rearmat de la butonul de resetare), prezenta aerului pe coloana de gaz (aceeasi solutie de mai devreme) sau manometrul centralei indica presiune scazuta sau inexistenta in instalatie (mai mica de 1,1 bari).
O alta problema este indicata de faptul ca flacara se aprinde apoi se stinge. In acest caz, cauza este inversatul fazei cu nulul pe cablul de alimentare. Ca sa scapati de aceasta problema pozitionati corect stecherul in priza apoi resetati centrala de la butonul de resetare.
Cazanul produce condens
O alta situatie intalnita este atunci cand cazanul produce condens (turture la cos). In acest caz, cazanul a fost reglat sa functioneze in regim de incalzire, la o temperatura mai mica de 75 de grade si trebuie reglat butonul termostatului prevazut pe centrala la o temperatura superioara celei amintite.
Daca aveti calorifere reci iarna, atunci trebuie sa identificati cauza printre cele amintite in continuare: traseul de tevi prin spatii deschise, chiar si balcon, a inghetat, radiatoarele au prins aer, butonul de selectie oprit/vara/iarna nu este in pozitia iarna, termostatul de ambianta este reglat la o temperatura sub 20 de grade, instalatia de incalzire este inchisa.
Totodata, daca apa calda menajera este la o temperatura sub 40 de grade, inseamna ca butonul de reglaj este la o temperatura sub 60 de grade sau presiunea din coloana de apa rece este prea mare (2,5 bari).
Defectiuni frecvente la centrale termice cauzate si de furnizorii de utilitati
Centralele se pot insa defecta sau functiona defectuos si din cauza furnizorilor de utilitati, in situatii in care exista un debit insuficient de apa (mai mica de 1,2 bari), debit insuficient in instalatia de utilizare gaze si centrala functioneaza din acest motiv cu intermitente si intra in avarie (led rosu aprins), presiunea prea mare in reteaua de utilizare gaz si sesizam in acest caz zgomote si vibratii la regulatorul de gaz, vibratii de tensiune si frecventa in circuitul electric de alimentare a centralei si, din acest motiv, centrala nu functioneaza, iar siguranta rapida este arsa.
Informatiile au fost preluate de pe site-ul Centrale-termice.ro unde gasiti mai multe detalii tehnice, inclusiv solutiile prezentate integral.
Găsești oferte la centrale termice AICI (click pe link pentru a descoperi oferta).
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: