Cu totii stim ca alimentele bogate in grasimi sunt principala cauza a colesterolului marit, iar medicii recomanda ca acesta sa aiba o valoare mai mica de 230. Daca nu este controlat, colesterolul rau (LDL) se depoziteaza de-a lungul peretilor interni ai arterelor, ducand la diverse afectiuni cardiovasculare si poate produce chiar un accident vascular cerebral. Vestea buna este ca putem actiona asupra colesterolului cu o dieta adecvata, numita si dieta anticolesterol. Astfel, trebuie evitate alimentele bogate in colesterol (alimentele prajite si cele care contin multe grasimi saturate) si introduse alimente care au efect anticolesterol. Care sunt acestea, vedem in randurile de mai jos:
- Ovaz – este bogat in fibre si are proprietati anticolesterol;
- Coacaze – contin antioxidanti care contribuie la scaderea colesterolului rau (LDL);
- Fistic – consumat crud, fisticul contine acizi grasi nesaturati sau fitosteroli care ajuta la scaderea colesterolului rau;
- Nuci – sunt bogate in grasimi polinesaturate care au avantajul de a creste colesterolul bun (HDL) si de a-l diminua pe cel rau (LDL). Cosnuma zilnic 50 de g de nuci si vei diminua riscul de boli cardiovasculare;
- Migdale – consumul regulat de migdale crude (50 g pe zi) diminueaza nivelul insulinei eliberate de organism. In plus, antioxidantii si vitamina E previn oxidarea cauzata de colesterolul rau;
- Avocado – este bogat in grasimi monosaturate (mai ales acid oleic), in antioxidanti si in fibre (6,8g/100g), fiind un fruct care scade colesterolul sangvin;
- Masline – consumul de masline regleaza tensiunea arteriala, scade nivelul colesterolului sangvin total si LDL si trigliceridele;
- Seminte de in – semintele de in sunt bogate in omega 3 si acid alfalinoleic;.
- Suc de merisor si de struguri – contin flavonoide care cresc colesterolul bun si il scad pe cel rau;
- Iaurt – prin bacteriile lactice pe care le contine, acesta favorizeaza eliminarea colesterolului prin intermediului intestinului, antrenand o diminuare a acestuia.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: