Inca din 2012, Mihai Toader Pasti si Claudiu Butacu construiesc prototipuri de case solare care au fost premiate de-a lungul anilor la concursurile internationale. Proiectele romanilor au fost premiate chiar si la Solar Decathlon, cea mai mare competitie de case solare din lume. Insa lucrurile nu au fost atat de simple, atunci cand au ajuns in Romania, tara in care s-au nascut. Aici, s-au lovit de birocratie si lipsa legislatiei in domeniu. Desi procesul a fost unul lung si anevoios, cei doi tineri au reusit de modifice legislatia si astfel sa ii ajute pe cei care isi doresc sa opteze pentru energia produsa de panourile solare. Mai multe detalii, in randurile de mai jos.
Doi romani construiesc prototipuri de case solare premiate la concursuri internationale. Cum au reusit sa modifice legislatia Romaniei
Cum au reusit sa schimbe lucrurile in Romania? Au creat o asociatie numita EnergiaTa, care vine in sprijinul celor ce doresc sa foloseasca energia solara. Au format o comunitate puternica, au venit cu solutii si au reusit in acest mod sa determine reglementarile necesare celor care au panouri fotovoltaice si pot produce energie pentru consumul propriu, dar si pentru reteaua nationala. Aceste schimbari s-au produs odata cu publicarea in Monitorul Oficial a legii prosumatorului.
„Proiectul EnergiaTa a aparut ca o frustare a noastra, pentru ca aveam casa, aveam panouri fotovoltaice si aveam energie in exces si nu puteam face nimic cu ea. Am inceput sa intrebam si sa vedem de ce nu se poate face. Initial ni s-a zis ca exista prosumatori in Romania, era asa, un fel de mit, era ca un basm, exista prosumatorii, dar nu ii gaseste nimeni. Si am inceput sa vorbim cu tot felul de experti, cu oameni din minister, de la ANRE s.a.m.d. si ne-am dat seama ca de fapt nu exista niciun om in Romania care sa produca, care sa injecteze in retea, era un haos general”, spune Mihai Toader Pasti , cofondator EnergiaTa.
„Faptul ca erau foarte multe autoritati si minstere implicate a permis sa se jongleze foarte mult dintr-o parte intr-alta: Nu e datoria noastra, este datoria lor. Nu e datoria lor, sunt in vacanta parlamentara, e datoria alora si tot asa s-au tot strambat. Cand am vazut ca in Romania nu se intampla nimic, am incercat sa mergem mai departe: am ajuns la Bruxelles, ne-am intalnit cu europarlamentari. In continuare nu se intampla nimic, dar aveam unealta foarte importanta: si anume ca in UE mai toate tarile au adoptat aceasta lege si existau rezultate”, completeaza partenerul sau, Claudiu Butacu, cofondator EnergiaTa.
Energia produsa in exces de panourile fotovoltaice in special in lunile de vara, conform legii prosumatorului, va permite ca acest surplus sa fie injectat in reteaua nationala. Prosumatorii nu vor primi bani in schimbul energiei injectate, dar ulterior se va face o regularizare a facturii. In prezent exista si un program prin care cei care achizitioneaza panouri fotovoltaice pot primi de la stat 20.000 de lei. Insa ca orice program pilot romanesc, si acesta are multe lacune, iar cei care vor sa acceseze fondurile trebuie sa aiba multa rabdare.
Sursa: casoteca.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: