Dulceata facuta acasa nu se compara cu nimic din ceea ce gasim pe rafturile magazinelor. In primul rand are gust, pastrand aroma fructului natural din care este facuta. In al doilea rand, este sanatoasa, mult mai sanatoasa decat ceea ce gasim in comert si nimeni nu poate contesta acest lucru, oricate etichete cu „produs organic” ar fi lipite pe borcanele de pe raft. Si pentru ca se apropie toamna, sa luam aminte la cateva retete de dulceata de prune fara zahar care sa ne indulceasca diminetile in zilele racoroase care urmeaza:
Prima reteta pe care am descoperit-o foloseste miere de albine in loc de zahar. Folositi cinci cani de prune taiate in bucati, din care ati scos samburii, dar pe care sa nu le cojiti, sucul stors dintr-o lamaie si o ceasca de miere de albine. Amestecati cele trei ingrediente intr-o oala si lasati-le apoi sa se patrunda reciproc timp de o ora. Fierbeti apoi amestecul la foc mediu timp de 20 de minute, amestecand constant si inlaturand spuma rezultata in procesul de fierbere. Dupa cele 20 de minute dati focul la mic si lasati compozitia sa fiarba inca alte 30-40 de minute pentru a elimina apa si da consistenta dulcetii, amestecand din cand in cand.
O alta reteta, mult mai simpla, atata de simpla incat nu e nevoie de gramaje, foloseste aceleasi prune fara samburi puse intr-o oala metalica cu fund mai gros. Asezati oala pe aragaz la foc mediu si lasati sa fiarba. Evitati sa amestecati pentru inceput prunele care incep sa se inmoaie si sa elimine dulceata naturala, umpland bucataria cu un miros apetisant. Pe masura ce apa se evapora, continutul incepe sa capete consistenta. Atunci trebuie sa incepeti sa amestecati prunele, facand-o in mod constant pentru a evita prinderea lor de fundul oalei. Cand veti observa consistenta si culoarea specifica gemului de prune, atunci veti sti ca totul este gata.
Pentru a treia reteta avem nevoie de 1,5 kilograme de prune coapte (rezulta trei borcane de 200 de g de dulceata), fara samburi si, optional, scortisoara sau miez de nuca. Prunele se pun intr-un vas care se lasa la cuptor pentru 20-30 de minute pana ce prunele se inmoaie si incep sa fiarba in sucul propriu. Vasul se muta apoi pe aragaz unde prunele sunt fierte la foc mic timp de doua ore, amestecand regulat o lingura de lemn. Pe masura ce gemul se ingroasa amestecati mai vartos pentru a impiedica lipirea de fundul vasului. Spre final adaugati sortisoara macinata pentru aroma sau miez de nuca tocat marunt pentru un gust mai bogat. Gemul se pune, cat este fierbinte, in toate cele trei cazuri, in borcane sterilizate cu capace etans.
Surse: Janegmeyer.wordpress.com, Honestplates.com, Truedelights.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: