Suntem in perioada postului, dar asta nu inseamna ca nu ne putem bucura de cateva deserturi absolut delicioase. Fie ca tii post sau esti vegan, am pregatit astazi 3 retete de dulciuri de post care vor fi pe placul intregii familii. Asadar, daca vrei sa te rasfeti cu un desert, dar nu vrei sa mananci nimic care sa contina produse de origine animala, citeste in continuare si descopera retetele noastre de dulciuri de post.
Dulciuri de post. Trufe cu unt de arahide
Ingrediente:
- 70 g curmale deshidratate fara samburi
- 60 g unt arahide
- 1 banana de marime medie
- 30 g fulgi ovaz (poate fi si un amestec de musli cu cereale germinate)
- 10 g miere albine/ sirop de orez / sirop de artar
- 20 ml lapte cocos
- praf de scortisoara – cat prindem intre doua degete
- 20 g nuca de cocos pentru topping.
Toate ingredientele se pun intr-un bol si se paseaza cu ajutorul unui mixer vertical sau se amesteca folosind un robot de bucatarie, pana se obtine o pasta consistenta, usor de modelat. O punem la rece timp de 30 de minute si apoi luam cate o lingurita din compozitie si modelam bilutele intre palme, pana obtinem forma dorita. La sfarsit, le dam prin nuca de cocos sau nuca tocata foarte fin (ce preferati). Simplu si bun!
Dulciuri de post. Tort de ciocolata cu nuca si rom
Ingrediente:
Pentru blat:
(24-26 cm)
- 500 g faina
- 40 g cacao
- 2 lingurite praf de copt
- 350 g zahar
- 2 plicuri zahar cu aroma de rom
- 500 ml apa minerala
- 150 ml ulei floarea soarelui
- 1 lingura esenta rom
Pentru crema:
- 150 g ciocolata neagra min. 50% cacao
- 100 g ciocolata minim 70% cacao
- 2 plicuri zahar vanilat
- 50 g unt de cocos
- 250 ml frisca vegetala
- 2 linguri zahar pudra
- 150 g nuca macinata
- 1 lingura esenta rom
Pentru sirop:
- 100 ml apa
- 1 lingura rom
- 2 linguri zahar
Pentru decor:
- 150 g ciocolata neagra
- 2 linguri lapte migdale
- 1 lingura ulei
Pentru inceput, pregatim blatul: amestecam ingredientele solide intr-un vas si separat pe cele lichide. Incorporam treptat lichidele in amestecul de faina cu zahar, cacao si praf de copt, amestecand de fiecare data pana la omogenizare. Turnam aluatul in forma cu pereti detasabili tapetata cu hartie de copt si coacem blatul in cuptorul preincalzit la 180°C pana trece testul cu scobitoarea (60-70 min). Scoatem blatul copt si il lasam sa se raceasca pe un gratar, apoi il feliem pentru a obtine 3 blaturi, dar avem grija sa nivelam partea superioara (aceasta o vom pune in partea de jos a tortului daca nu iese foarte estetica).
Pregatim siropul fieband apa cu zaharul si adaugand esenta de rom dupa de luam de pe foc. Insiropam blaturile in momentul in care asanblam tortul. Incepem sa pregatim crema topind ciocolata neagra cu 2 linguri apa la microunde, apoi o amestecam cu margarina sau unt de cocos (de preferat!). Adaugam esenta de rom si nuca tocata fin si amestecam. Mixam frisca lichida cu zahar pudra pana se intareste, dar nu foarte tare (sa nu devina ca untul) si o incorporam in ciocolata topita amestecata cu nuca. Asamblam tortul pastrand putina crema si pentru partea superioara a acestuia. Pentru a realiza decorul topim ciocolata neagra, o amestecam cu 2 linguri lapte migdale si 1 lingura ulei, apoi imbracam tortul cu aceasta. Finisam decorul cu nuca tocata fin.
Dulciuri de post. Muffins cu ovaz si cafea
Ingrediente:
Pentru topping:
- 30 g unt de cocos
- 50 g fulgi de ovaz
- 70 g faina
- 60 g zahar sau indulcitor
Pentru muffins:
- 300 g faina
- 1 plic praf de copt
- 1 lingurita praf scortisoara
- 30g zahar sau indulcitor
- 120 ml sirop de artar
- 120 ml ulei
- 200 g crema din nuca de cocos
- 70 ml bautura din ovaz cu cafea
Primul pas este sa amestecam intr-un bol toate ingredientele pentru topping. Apoi, in alt bol, amestecam uleiul, siropul de artar si crema de cocos, apoi adaugam faina amestecata cu praful de copt, scortisoara si zahar (sau indulcitor). Adaugam si bautare din ovaz cu cafea si amestecam inca o data. Punem aluatul in formele de muffins tapetate cu hartii speciale, presaram firimiturile cu fulgi de ovaz si coacem muffins-urile cu ovaz si cafea 25 minute in cuptorul preincalzit la 180°C. Le lasam sa se raceasca pe un gratar. Presaram scortisoara si indulcitor peste ele (sau zahar pudra si scortisoara) si le savuram impreuna cu cei dragi.
Retele sunt preluate de pe www.divainbucatarie.ro si va invitam sa accesati site-ul pentru mai multe preparate delicioase.
Foto: divainbucatarie.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: