Noua din zece pacienti vindecati de coronavirus s-au plans de efecte secundare, precum oboseala si pierderea mirosului si a gustului. In plus, boala lasa in urma si efecte psiholgice nedorite.
Potrivit unui studiu realizat in Coreea de Sud, la care au luat parte 965 de pacienti recuperati, 91,1% dintre acestia au declarat ca au resimtit cel putin unul dintre efectele secundare mentionate. Asta in conditiile in care, la nivel global, numarul deceslor provocate de coronavirus a depasit 1.000.000.
Cei mai multi dintre cei infectati cu coronavirus si vindecati au reclamat stari de oboseala (26,2%) si probleme de concentrare (24,6%). Studiul s-a desfasurat online, iar rezultatele detaliate vor fi prezentate in curand. In paralel, 16 organizatii medicale participa la un studiu mai amplu, pentru descoperirea sechelelor prin efectuarea de tomografii computerizate.
COVID-19 nu afecteaza doar plamanii
In timp ce eforturile in lupta cu COVID-19 se concentreaza asupra afectiunilor sistemului respirator, doctorii din prima line isi dau seama ca se confrunta cu un mister medical.
Problemele pulmonare sunt dublate, in cazul unor bolnavi, de probleme cardiace. Din ce in ce mai multi pacienti fac stop cardiac si mor. Potrivit datelor venite de la spitalele din China, Italia, statul american Washington si New York, coronavirusul ar infecta si muschiul inimii.
Un prim studiu a aratat ca la 20% dintre pacienti apar afectiuni cardiace care duc la deces. Si asta se intampla si in cazul celor care nu au probleme respiratorii.
Riscuri pentru astmatici si fumatori
Persoanele cu forme moderate si severe de astm, au un risc mai mare de a dezvolta forme complicate in urma unei infectii cu noul coronavirus. In cazul unei exacerbari a simptomelor specifice astmului, este recomandat ca pacientii sa urmeze planul terapeutic recomandat si sa ia imediat legatura cu medicul curant in vederea stabilirii celui mai eficient tratament.
Infectarea cu COVID-19 ii pune in pericol si pe fumatori. In cazul unei infectii, riscul de a dezvolta o forma severa de boala este crescut in cazul fumatorilor. Asta din cauza anomaliilor deja existente la nivelul plamanilor. Prin urmare, dupa vindecare ar putea ramane noi sechele sau cele existente s-ar putea complica.
Sursa: reuters.com
Cititi si: Cum a ajuns coronavirusul in Romania
Cititi si: Ce se intampla cu vaccinul romanesc contra COVID-19