Efectul coronavirus in imobiliare incepe sa fie resimtit in Romania si in intreaga lume. Numarul tranzactiilor este in scadere la nivel global, iar multe proiecte de sute de milioane de euro sunt intarziate sau blocate, in aceasta perioada.
Ca o observatie generala, piata da semne ca se blocheaza din mai multe motive. Unul este ca proprietarii de locuinte nu se mai grabesc acum sa le scoata la vanzare. Au multe incertitudini legate de evolutia preturilor si vizionarile au devenit o problema, pe fondul agravarii crizei generate de coronavirus.
Cumparatorii, speriati de efectul coronavirus in imobiliare
Cei care pana acum isi doreau sa isi achizitioneze o casa sunt si ei reticenti. Cum multi lucreaza deja de acasa si nu stiu in cat timp isi vor relua activitatea normala, la locul de munca, deja isi pun unele intrebari.
Oare patronii le vor mai plati aceleasi salarii daca vor continua sa lucreze de la distanta? Oare bancile vor mai acorda in aceleasi conditii credite imobiliare? Oare nu e mai bine sa amane achizitionarea unui apartament, de exemplu, pana cand trece panica generata de coronavirus? Toate acestea ii fac sa ia cu greu o decizie finala.
Ce se intampla in SUA
Ca sa ne facem o idee despre ce ne asteapta, nu trebuie decat sa ne uitam la ce se intampla pe piata imobiliara din New York. Acolo, la 44 de prezentari de tip open house pregatite aucum doua weekend-uri de o agentie imobiliara, nu a venit niciun potential cumparator.
Cele 44 de prezentări reprezentau 13% din totalul open house-urilor organizate de agentie. Luna trecuta, la 9% dintre prezentarile de acest tip nu s-a prezentat nimeni.
Numarul mediu al persoanelor care participa la astfel de vizionari în New York a scazut de la 5,6 persoane/eveniment pe 23 februarie, înainte ca noul coronavirus sa se raspandeasca in cel mai populat oras din Statele Unite, la circa 4,1 persoane/eveniment in prezent.
Pe de alta parte, un sondaj realizat, luna aceasta, in California arata ca 40% dintre respondenti au apreciat ca noul tip de coronavirus va avea un impact negativ asupra preturilor locuintelor.
In Europa, la Milano, orasul italian lovit grav de coronavirus, vanzarile de locuințe au scazut în primele două luni cu 12%, conform datelor publicate de un institut de cercetare în domeniul imobiliar.
Efectul coronavirus in imobiliare. Cazul Romaniei
In Romania, investitorii de pe piata imobiliara au intrat deja in expectativa si negocierile merg foarte greu. Potrivit economica.net, o prima mare tranzactie, de 150 de milioane de euro a picat deja.
In ceea ce ii priveste pe agentii imobiliari, acestia sunt sfatuiti sa se intalneasca doar cu clientii seriosi si sa isi ia toate masurile de protectie.
„Sa foloseasca mastile speciale, sa se spele pe maini, sa pastreze distanta fata de client, sa nu stea mai aproape de un metru si jumatate fata de acesta. Sa folosească manusi, gel dezinfectant”. Acestea sunt recomandarile facute de Walid Moussa, președintele mondial al Federatiei Internationale Imobiliare.
„Trebuie sa filtreze bine clientii si sa mearga doar la intalnirile urgente, cu clienti serioși. Putini clienti vor vrea, cu adevarat, sa cumpere o proprietate in conditiile actuale”, a avertizat Walid Moussa.
Iar situatia se va inrautati pe piata imobiliara din Romania daca numarul cazurilor se vor inmulti in marile orase.
Surse: cpi.imobiliare.ro, economica.net.