Efectul coronavirus in turism se face tot mai mult resimtit, pe masura ce cazurile de imbolnavire se inmultesc la nivel global. Din acest motiv, rezervarea unei vacante si calatoria in sine necesita mai multa atentie decat pana acum. Si sunt cativa pasi obligatorii pe care trebuie sa ii urmati.
Primul pas pentru a ne proteja de efectul coronavirus in turism este sa urmarim alertele de calatorie. Apar pe site-ul Ministerul Afacerilor Externe (MAE), iar lista lor este actualizata in timp real.
Odata ce ne-am facut o idee despre tarile cu risc, ne putem alege destinatia de vacanta. Este recomandat, bineinteles, sa calatorim in state in care coronavirusul nu a ajuns sau este tinut sub control.
Asigurarea si efectul coronavirus in turism
Fie ca va rezervati doar biletele de avion sau un pachet pentru un sejur complet, trebuie sa va informati din timp asupra riscurilor.
Ce se intampla daca va imbolnaviti? Ce se intampla daca in tara de destinatie este declarata, intre timp, epidemie de coronavirus? Raspunsurile la astfel de intrebari sunt esentiale si trebuie sa le stiti atunci cand faceti rezervarile si asigurarea de calatorie.
Ca regula generala, epidemiile si pandemiile se exclud explicit din asigurare, din cauza caracterului lor catastrofal. Insa sunt si exceptii si fiecare caz trebuie analizat in parte.
Conditii pentru despagubire in vremea coronavirusului
Daca ati ales sa calatoriti intr-o tara in care a fost deja declarata epidemie de coronavirus, asiguratorul va poate refuza despagubirea. La fel o poate face si daca nu ati tinut cont de avertizarile de calatorie de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.
Primiti, insa, banii inapoi tara in care va petreceti sejurul nu a fost vizata de avertizari si nu a declarat epidemie. Explicatia este simpla: manifestarile afectiunii sunt clasice pentru viroze respiratorii sau pulmonare, care sunt asigurate.
In ceea ce priveste companiile aeriene, se stie deja ca Ryanair, de exemplu, refuza sa iti dea banii inapoi daca anulezi calatoria. Si multe companii fac la fel.
Pe de alta parte, Virgin Atlantic si British Airways au anunta ca iau in calcul amanarea calatoriei fara costuri suplimentare.
Cum rezervam cazarea
Melia, un mare lant hotelier din Spania, nu mai taxeaza anularea rezervarilor. Rezervarile se fac online si plata – la sosire. Este, probabil, un model de urmat pentru toti hotelierii care tin cont de temerile turistilor.
Flexibilitatea si informarea sunt extrem de importante in aceasta perioada. Alegeti companii de turism care sa va ofere un grad de protectie cat mai ridicat si care sa se adapteze rapid la evenimentele aflate in derulare.
Termenii contractului trebuie sa fie foarte clari. Nu va grabiti sa il semnati inainte sa stiti clar in ce condtii si cu ce costuri se poate amana sau anula sejurul dumneavoastra.
Pe de alta parte, in caz de urgenta, cetatenii romani pot solicita asistenta consulara misiunii diplomatice a Romaniei din statul de destinatie. In cazul in care se confruntă cu o situatie dificila, speciala, pot apela telefonul de permanență al acesteia.
Lista misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale Romaniei in străinatate este disponibilă AICI.
Surse: guardian.com, news.sky,com, obsidianborker.ro.