Inchiderea gradinitelor si a scolilor pe fondul pandemiei de coronavirus a dus la pierderea „uneori chiar traumatica” a unor persoane de referinta pentru copii. Este avertismentul Academiei pentru copii si tineret din Germania.
Autoizolarea si distantarea sociala au pus o presiune uriasa pe toti membrii familie, dar, in primul rand, pe cei mici, se arata intr-o analiza Deutsche Welle.
„Inchiderea gradinitelor si a scolilor, implicit separarea de prieteni si pedagogi inseamna pierderea, de neinteles, uneori chiar traumatica, a unor persoane de referinta pentru copii”, critica Academia germana pentru copii si tineret. Pana acum, dezbaterea politica nu a vizat si acest aspect. A fost vorba numai despre performanta scolara si despre a-i tine departe pe copii pentru ca bunicii sa nu se imbolnaveasca, iar parintii sa poata munci.
„In procesele decizionale de pana acum, copiii si tinerii nu s-au luat in considerare ca persoane cu drepturi egale, ci ca potentiali purtatori de coronavirus”, se mentioneaza in comunicatul Academiei. Pentru copiii din familii dificile este o situatie nedreapta, ba chiar periculoasa.
Mai multe abuzuri pe perioada pandemiei
Masurile luate in aceasta perioada ii pun in dificultate pe parinti, care sunt suprasolicitati. Multi lucreaza de acasa si, in acelasi timp, trebuie sa isi ajute copiii care invata la domiciliu. Mult mai greu este pentru cei care isi cresc singuri odraslele si care, de multe ori, cedeaza si ii cearta pe cei mici sau chiar ii agreseaza.
„In alte tari, de exemplu in Spania sau Italia, femeile si copiii reclama din ce in ce mai multe acte de violenta petrecute acasa”, spune Stefanie Fried, de la Organizatia Salvati Copiii. Ea estimeaza ca si in Germania problema este similara. „Dar intrebarea este daca acesti oameni spun ce li se intampla si daca ii aude cineva”, adauga ea.
Ce le spunem copiilor despre coronavirus
Cei mici vor sa stie cat mai multe despre temutul virus de care au auzit recent si din cauza caruia stau acasa. Primul lucru pe care adultii trebuie sa il aiba in vedere atunci cand discuta cu cei mici este sa isi pastreze calmul. Nu uitati ca acestia sunt atenti si la ce spuneti, si la modul in care o spuneti.
Mai mult decat atat, ei vor lua fragmente din ceea ce le spuneti si le vor compara cu ce au auzit deja. Calmul va ava ajuta sa va concetrati mai bine si sa la transmiteti un mesaj clar.
Nu este suficient sa le vorbiti celor mici despre pericolele coronavirusului. Mai mult ca sigur, ei vor avea intrebari si trebuie sa va faceti timp pentru a le oferi raspunsurile pe care le cauta. Si mai e ceva important. Daca ii vedeti agitati sau speriati, transmiteti-le ca oricand pot veni sa stati de vorba sau va pot suna.
Traim cu totii vremuri dificile, dar problemele si ingrijorarile sunt foarte diferite de la o persoana la alta, a constatat psihoterapeutul Raluca Chiscu la sedintele de terapie online pe care le ofera in aceasta perioada. Pentru parinti, fiecare zi este o provocare ce le pune la incercare echilibrul emotional. Si este firesc sa aiba stari coplesitoare, sa treaca de la optimism la panica si incertitudine pentru ziua de maine, spune specialistul, pentru smartliving.ro.
Cititi si: Cum vorbim acasa cu copiii despre coronavirus, fara sa ii speriem