Dupa cinci luni de convietuire cu noul coronavirus, romanii au inceput sa isi schimbe preferintele pentru spatiul de locuit. Multi se orienteaza, acum, spre imobile mai spatioase, din care sa poata si lucra daca autoritatile decid sa declare, din nou, stare de urgenta. O casa cu curte este optiunea ideala in acest caz.
Unii cumparatori au renuntat la cautarea unei proprietati in oras si si-au indreptat atentia spre zonele periurbane pentru a putea obtine mai mult cu banii pe care ii aveau la dispozitie. Astfel, proprietatile din Otopeni si Corbeanca au dominat in cautari, cererea crescand aici cu 85%, respectiv cu 79%, pe fondul pandemiei. Cei de la imobiliare.ro au ajuns la aceste procente comparand luna mai cu luna februarie a acestui an
In ambele cazuri, mai bine de 1.000 de potentiali cumparatori si-au aratat interesul pentru casele scoase la vanzare in cele doua localitati din nordul Bucurestiului. Cele mai cautate au fost locuintele de cel mult 200.000 de euro.
Cei interesati sa gaseasca o casa la un pret mai apropiat de cel al unui apartament in Capitala si-au indreptat, mai degraba, atentia spre localitatile aflate la sud de oras, precum Bragadiru sau Domnesti.
Cerere in crestere
O analiza mai detaliata arata ca, in al doilea semestru din 2020, numarul celor interesati de o casa sau de o vila nou construita a crescut cu 14% fata de primele trei luni ale anului.
Exceptand Clujul (unde a avut loc o scadere), in celelalte mari judete au fost consemnate cresteri ale acestui indicator, in frunte cu Bucuresti-Ilfov (+22%) si Constanta (+15%).
Daca cei care si-au dorit doar o camera suplimentara, in care sa amenajeze un birou, au optat pentru apartamente cu patru camere, romanii cu bugete mai mari s-au aratat interesati de case.
Mai mult decat patru pereti
„In Romania, conform unui studiu Eurostat, jumatate din stocul de locuinte este mai vechi de 30 de ani. Tot conform studiilor, 46% din populatia Romaniei traieste in locuinte supraaglomerate, in timp ce media europeana este de 17% – suntem pe un rusinos loc unu. Avem, de asemenea, una din cele mai mici suprafete locative per locuitor, anume 24 de metri patrati, in vreme ce media europeana este de 40 de metri patrati”, spune Antoanela Comsa, presedinte Asociatiei Investitorilor Imobiliari din Romania.
„Cum s-ar traduce acest fapt? Printr-o accentuata nevoie de locuinte noi. Vestea buna este ca pandemia a adus, si ea, o cerere de locuinte noi – cu suprafete mai mari, cu terase mai generoase, care sa ofere si altceva in afara celor patru pereti: locuri de joaca, de recreere, spatii verzi generoase”, adauga Comsa.
Surse: imobiliare.ro, cpi.imobiliare.ro
Cititi si: Cum ti-ai putea lua casa cu credit chiar daca nu ai avans
Cititi si: Trei case frumoase pana in 40.000 de euro