EvoHouse, o casa aflata pe Strada Luminii din Cluj Napoca, este prima casa pasiva ecologica certificata in Romania. A fost proiectata si asamblata de trei persoane, printre care proprietarul, alaturi de studenti voluntari.
Conceptul de casa pasiva a fost definit pentru prima oara de pentru prima data de Dr. Wolfgang Feist, initiatorul Passivhaus Institut Darmnstadt.
O casa pasiva este foarte bine termoizolata, iar termoizolatia este continua, fara intreruperi. Este proiectata astfel incat sa beneficieze de un maxim de aport energetic solar (geamuri pe fatada dinspre sud si aproape deloc inspre nord). Materialele folosite sunt performante energetic si exista in plus un sistem de recuperare de caldura, prin care recupereaza si 90% din caldura aerului interior atunci când este introdus aer proaspat in casa, relateaza green-report.ro.
Astfel, pentru incalzirea casei pe timp de iarna, se folosesc cât mai multe surse naturale: caldura soarelui ce poate intra in casa prin geamuri, caldura interioara generata de folosirea casei.
EvoHouse are un consum energetic total pe an (energia necesara pentru incalzire iarna si racire vara) de 15 kwh / m2 / an). Consumul energetic al tuturor instalatiilor si functionarii casei este sub 120 kwh/m2/an.
EvoHouse nu e doar o casa pasiva, este si ecologica. Structura de rezistenta e facuta din panouri din lemn incleiat (CLT), iar pentru termoizolatie s-a folosit fibra de lemn, realizata integral din deseuri de lemn. EvoHouse este prima casa din România facuta din CLT (Cross Laminated Timber), material dezvoltat in cadrul Universitatii Tehnice Graz si care nu se gasete deocamdata la noi in tara.
Pentru CLT, se folosesc scânduri de lemn reciclate, care se incleiaza pe doua directii, in trei, cinci sau sapte straturi, cu grosimi de la 6 la 30 de centimetri, latimi pâna la 3,6 metri si lungimi de 24 de metri. E un material versatil, care poate fi folosit cu usurinta atât pentru structuri mici cât si pentru cele de dimensiuni mai mari, si este eficient si din punct de vedere al amprentei de carbon.
Echipa care a realizat casa a asigurat un confort termic permanent si un aer fara praf si noxe in interior.
EvoHouse este prima casa eco-pasiva din tara precertificata de Passivhaus Institut Darmnstadt si a fost selectata la capitolul inovatie, din 100 de proiecte internationale, pentru a fi prezentata in cadrul Conferintei Internationale a Caselor Pasive din Leipzig ca proiect pilot in România.
Marius Soflete (centru stanga), unul dintre membrii echipei, a mai facut si un refugiu montan la Caltun si inca o casa in Cluj din CLT. Marius Soflete are 27 de ani, e inginer in constructii si a coordonat partea tehnica a proiectului.
Proprietarul EvoHouse, Bela Barabas (dreapta), are 46 de ani si lucreaza in marketing si comunicare. Avand costuri mari pentru intretinerea casei sale, s-a documentat timp de 5 ani de zile pentru a gasi cel mai inalt standard de eficienta energetica si a ajuns la conceptul de casa pasiva.
El cu Soflete s-au intalnit in Prispa, prima echipa din România care a participat la un concurs international de case solare, Solar Decathlon 2012, unde Bela a fost unul dintre sponsorii echipei. I-a povestit lui Marius despre ideea lui si l-a invitat sa il ajute cu construirea EvoHouse. Ei au proiectat casa timp de un an. Au turnat fundatiile, apoi, cand au ajuns la partea structurii de lemn, s-au hotarat sa o faca in sistem de workshop, la care au participat 40 de studenti de la arhitectura. Szabi, unul dintre studenti, chiar s-a alaturat echipei proiectului si a preluat toata partea de detaliere la nivel de arhitectura.
Conceptul de casa pasiva incepe sa prinda tot mai mult, in special in rândul tinerilor, care isi doresc independenta pe toate planurile, inclusiv cel energetic. Conform statisticilor, in anul 2010, in Europa existau 25.000 de structuri certificate pasivhaus, cele mai multe dintre ele aflându-se in tarile nordice.
In România au mai fost construite câteva case pasive, cum ar fi cele de la Dumbravita, de la Sfântu Gheorghe si casa „Che” de langa Suceava.
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: