Am vazut recent cat de eficiente sunt sobele pe peleti, o alternativa de luat in seama pentru cei care vor incalzire constanta pe bani mai putini decat folosind combustibilii clasici, precum gazul sau lemnul. In cele ce urmeaza, vom vorbi despre fabricarea peletilor acasa pentru ca investitia voastra sa fie una completa. Daca vreti sa dispuneti de intregul proces tehnologic la voi acasa, atunci aveti nevoie de o linie de fabricatie completa care cuprinde tocatoare pentru biomasa, mixere, uscatoare de peleti si presa de peleti. Daca nu, presa singura poate face treaba, dar cu efort suplimentar din partea voastra.
Producerea de peleti presupune parcurgerea a o serie de pasi necesari pregatirii materiei prime pentru moara care produce peletii si, mai apoi, productia acestora. Acesti pasi sunt: aschierea bucatilor din lemn, macinarea acestora, uscarea, stocarea, rafinarea materiei prime, incarcarea in masina de peleti, producerea propriu-zisa a acestora, racirea peletilor si impachetarea in saci de diverse dimensiuni.
In prima faza intervin tocatoarele, acele utilaje care uniformizeaza reziduurile lemnoase, materia prima pentru peleti. Este dotat cu role de alimentare care pot fi rulate in ambele sensuri astfel incat materia bruta sa fie bine maruntita. In faza urmatoare, uscatoarele de peleti se folosesc pentru a usca materialul tocat, dar care trebuie sa aiba o umiditate de sub 30 % pentru uscatoarele clasice sau de sub 50% pentru uscatoarele cu tambur rotativ. Materialul tocat umed este uscat in cateva minute si este transportat mai departe prin intermediul unui ventilator centrifugal.
Presele pot fi folosite si in gospodarii, ferme, unitati de productie, spre granularea furajelor pentru animale sau spre reciclarea diverselor materiale si transformarea acestora in peleti ce au o putere calorica mult mai ridicata fata de materia prima folosita, sau pot fi combinate cu tocatoare si uscatoare pentru a forma linii complete de produs peleti. Presele sunt prevazute cu role metalice ce preseaza materia prima pe o matrita cu gauri. In urma presarii prin aceste gauri materia prima tocata se compreseaza si formeaza o masa compacta ce ia forma, diametrul si lungimea gaurii din matrita.
Puteti sa cumparati doar presele daca puteti acoperi primii doi pasi prin resurse proprii, un proces mai sinuos insa daca este facut manual. Pretul unei astfel de linie de fabricatie a peletilor porneste de la aproape 20.000 de euro si urca la peste 120.000 de Euro. O masina de facut peleti – presa propriu-zisa – costa incepand de la 3.000 de euro in functie de capacitatea motorului. Daca optati pentru productie pentru uz propriu si nu vreti sa intrati intr-un circuit comercial, atunci presa este de ajuns pentru o amortizare mai rapida a investitiei.
Surse: Centrale-buderus.com.ro, Wikihow.com, Ucifocsani.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: