Un fermier din comuna damboviteana Lunguletu nu a mai putut sa stea cu mainile in san si sa astepte ca primaria sa ia masuri impotriva coronavirusului. Asa ca a platit din propriul buzunar pentru dezinfectarea intregii comune.
Fermierul George Dutu a cheltuit, in total, 2.000 de lei pentru produse speciale de dezinfectie. Mai mult decat atat, pentru a imprastia solutia rezultata din amestecul acestora a folosit propriile tractoare.
El spune ca a facut acest lucru pentru oamenii din comuna, care se tem ca se vor imbolnavi daca nu se iau masuri in lupta cu COVID-19. Fermierul a dat mai multe detalii despre initiativa sa pentru agrointel.ro.
„Intr-o ora am fost gata”
George Dutu a povestit ca intreaga actiune a durat aproximativ o ora. „Am dezinfectat toate cele trei sate care fac parte din comuna. Am dat 4800 de litri de apa, intr-o ora am fost gata. Dupa ce am facut eu dezinfectia, a facut si primaria a doua zi. Ma costa 2000 de lei fiecare dezinfectie a comunei”, a spus fermierul .
„Am cateva depozite si lucrez cu o firma care vine si imi face regulat dezinsectia si tot de la acea firma am cumparat si acum solutiile. Parerile oamenilor sunt impartite, unii spun ca dau cu apa goala, altii ma reclama ca nu dau cu solutii bune”, a adaugat el.
George Dutu promite ca va dezinfecta in fiecare duminica strazile din comuna Lunguletu, pana la ridicarea starii de urgenta. Asa s-a intamplat si pe 5 aprilie, iar femierul a postat imaginile pe Facebook.
Precizari pentru agricultori
Grupul de comunicare strategica a facut, recent, o serie de precizari privind restrictiile de circulatie a persoanelor, care ii vizeaza inclusiv pe fermieri. Poate multi s-au intrebat, de exemplu, daca un producator agricol din Cluj, sa zicem, poate veni sa vanda cartofi in Bucuresti.
Iata raspunsul oficial: „Legislatia aflata in discutie, nu impune o limita de distanta. Dar logica acestor restrictii este aceea de a evita cat mai mult contactul intre persoane. Asta tocmai pentru a limita raspandirea infectarii cu noul tip de coronavirus. Astfel, desi nu este stabilita o limita de distanta, recomandam producatorilor agricoli sa se deplaseze pe distante cat mai scurte”.
Potrivit ordonantelor militare, deplasarea agricultorilor, in general, este permisa daca au asupra lor o declarație pe propria raspundere, completata în prealabil.
Cititi si: Gest minunat al fermierilor pentru orfanii flamanzi din Valea Plopului