Chiar daca finisajele sunt adesea considerate lucrari post-constructie, si acestea trebuie armonizate cu intregul proiect pentru o imagine finala unitara. „Fara indoiala, finisajele de calitate cresc confortul unei locuinte. Este insa foarte important ca aspectul exterior, coloristica fatadelor sa fie in concordanta cu tipul de finisaje ales. Daca noi am face un proiect doar pentru faza de autorizare, fara sa indicam anumite tehnologii sau finisaje, atunci cand ajungem in santier, ne trezim cu niste bazaconii si asa ceva nu este in regula. Sunt neconcordante intre proiectul 3D si ce se intampla in realitate. Beneficiarii au inceput insa sa fie din ce in ce mai atenti si sa aiba mai multa incredere. Si atunci, chiar daca in contractul initial nu sunt stipulate corecturile, noi le oferim in mod gratuit beneficiarilor pentru ca acestea fac diferenta in final”, ne-a declarat acesta.
„Din acest motiv, beneficiarii trebuie sa discute in mod constant orice problema cu arhitectul si cu echipa acestuia pentru ca vorbim de o investitie pe termen lung. Daca au incredere si vad arhitectul ca pe un partener in tot acest demers, atunci lucrurile ies bine. Daca ignora recomandarile sale, pe termen scurt poate fi bine, dar pe termen scurt se vor trezi cu costuri mult mai mari decat daca ar fi mers pe solutia inteligenta de la inceput. Pentru ca un arhitect, in facultate, nu face doar partea de proiectare, face si acustica, si design de interior, si marketing, materiale si finisaje speciale, deci arhitectul are aceasta expertiza, are viziunea de ansamblu asupra unei case. Ca sa nu mai vorbim de consilierea in zona juridica”, a mai subliniat interlocutorul nostru.
Regula de baza – urmati sfatul unui specialist
Pentru un efect de durata, finisajele au nevoie si de o baza adecvata, ne-a mai explicat Vladimir Ghiga. „In primul rand, asa cum se vede pe strada in stanga si in dreapta, pentru un finisaj bun si eficient la pret plecam de la termosistem. Pentru ca majoritatea pun polistiren, recomandam un polistiren cu o densitate foarte buna, in vreme ce adezivul pentru acest tip de polistiren este cu fibra. Aceasta permite fatadei sa fie mai elastica, in contrast cu adezivul clasic, mai casant. Si atunci, pe acest termosistem venim cu o tencuiala si beneficiarul nu va avea niciun fel de probleme foarte mult timp. Bineinteles ca este ceva mai scump, nu este insa nici cea mai scumpa solutie, dar acest adeziv nu permite decolorarea fatadelor pentru foarte multa vreme,” ne-a mai spus specialistul.
Care sunt insa optiunile cand vine vorba de finisaje exterioare, am intrebat noi. „Ca finisaje exterioare, sunt tencuielile destul de des intalnite, pentru premium folosim trespa si klinker. Pentru casele cu arhitectura clasica, in general proiecte mai scumpe, unde si bugetul este mai generos, avem si decoratiuni exterioare deosebite, precum placari cu piatra naturala, in general culorile deschise sunt foarte cautate. Caramida aparenta nu este foarte cautata, in schimb folosim klinkerul, asa cum am precizat,” a mai explicat acesta.
„Si finisajele exterioare, dar si termosistemul au un rol foarte important, numai ca majoritatea oamenilor directioneaza investitia catre finisajele de interior. Mai nou, au inceput sa fie preocupati si de amenajarea peisagera. Pe exterior, ca o concluzie generala, se prefera in continuare tencuiala cu mici insertii de materiale scumpe. O alegere simpla si mai ieftina”, a adaugat Vladimir Ghiga.
Lucrurile stau insa diferit la interior. „La finisajele interioare se acorda, in schimb, o mai mare atentie. A inceput sa mearga foarte bine tapetul. De multe ori un perete mai umpunator in living este tapetat sau scos cumva in evidenta. Ca finisaje se prefera placarea cu placile rectificate si, pentru ca tehnologia avanseaza si multi beneficiari aleg incalzirea in pardoseala, placarile ceramice cu placile mari de 60. Din nou, pentru varianta clasica, cu un buget pe masura, se prefera evident un parchet din lemn masiv, dar acestea sunt niste exceptii. In baie, si mozaicul incepe sa fie cautat si aspectul fresh, se merge pe turcoaz, nuante de roz”, a conchis arhitectul.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: