Natura este plina de surprize. Nimic nu este insa la voia intamplarii, pentru fiecare dintre ele existand o explicatie logica. Florile, de exemplu, au evoluat estetic cu scopul de a atrage insectele polenizatoare. In timp, aceasta functie a luat culori si forme distincte, multe dintre ele semanand cu chipul unor animale si contururi umane. Aceasta metamorfoza are rolul de atrage insectele de care am amintit mai sus, descurajand, in schimb, parazitii si alte vietati nepoftite. Mai jos vedem cateva exemple de flori care par a fi cu totul altceva:
O buna parte dintre aceste flori cu forme neobisnuite fac parte din familia orhideelor. Primul exemplu este o specie de orhidee a carei floare seamana izbitor de mult cu fata unei maimute. Floarea are un miros distinct de portocala coapta.
O alta specie de orhidee are flori care aduc cu forma corpului uman. Specia este originara din bazinul mediteraneean, cu flori de culoare violet sau roz, stranse in buchete dese.
I se mai spune si „floarea sarutului” si pe buna dreptate – o planta care se dezvolta in America Centeala si de Sud si care infloreste in forma a doua buze rosii carnoase. Se pare ca scopul formei neobisnuite este de a atrage pasarile colibri si fluturii. Forma aceasta o putem admira pentru scurt timp inainte ca floarea sa se dezvolte in forma clasica pe care o stim cu totii.
Specia unei flori pe care o cunoastem sub denumirea de „sporul casei” capata o alta forma ciudata – conturul unor fete care danseaza. Planta este specifica padurilor tropicale din Africa de Est. O alta aduce cu forma unui papagal in zbor, in timp ce o alta specie de orhidee are flori care seamana cu o balerina.
„Bebelusii infasati” sunt o alta specie de orhidee care surprinde prin forma ei spectaculoasa – florile par a fi niste bebelusi infasurati in scutece. O alta floare inrudita seamana cu o rata cu aripile deschise nu numai ca forma, dar si in ceea ce priveste culoarea.
Gura leului dezvolta o serie de pastai in care isi depoziteaza semintele, care seamana cu un craniu uman atarnand de o creanga. Efectul de respingere a insectelor daunatoare pare sa fie garantat.
Surse: Boredpanda.com, Pulptastic.com, Earthporm.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: