Daca doriti sa va amenajati o gradina de flori sau sa o imbogatiti pe cea pe care o aveti, acum este momentul. In martie-aprilie se planteaza multe dintre florile care vara umplu gradinile de culoare si parfum. Va prezentam 9 soiuri de flori care se planteaza primavara, cu care puteti sa aveti o gradina de invidiat in lunile urmatoare.
1. Trandafirii
Nu ne putem imagina o gradina fara trandafiri. Plantarea acestora se face toamna, in lunile octombrie-noiembrie, sau primavara, in martie. Daca alegeti sa-i plantati in aceasta perioada trebuie sa aveti grija ca mugurii sa nu fie intrati in vegetatie, fapt care ar conduce la slabirea plantei. Inainte de a planta trandafirii, radacinile trebuie scurtate. Radacinile lungi si groase se vor scurta cu aproximativ 15 cm, iar cele mici – cu aproximativ 2-5 cm. De asemenea, e bine sa scurtati si ramurile la 4-5 muguri si sa aveti grija ca trandafirul ce urmeaza a fi plantat sa nu aiba mai mult de 2-3 ramuri. Dupa ce ati trecut si de aceasta procedura, puneti trandafirii intr-un amestec de apa cu pamant si ingrasamant natural, abia dupa aceea fiind pregatiti sa fie plantati in gradina.
2. Flori care se planteaza primavara. Crinii
Crinii de vara trebuie plantati cand vremea este mai calda, cum ar fi lunile aprilie sau mai, iar florile isi vor deschide petalele in lunile de vara si te vor incanta cu nuante de roz, galben, oranj sau rosu. Este necesar sa-i pui intr-un pamant bine drenat si sa-i fertilizezi des, mai ales in perioada de crestere.
3. Gladiolele
Nu mai putin spectaculoase si multicolore, gladiolele pot fi sadite in martie, de preferinta intr-o zona cat mai insorita. Ai grija sa smulgi toate buruienile de langa plante, pentru a se dezvolta cat mai frumos. Trebuie sa le uzi constant, mai ales daca pamantul se usuca. Vor inflori cam in 2 – 3 luni dupa ce le-ai plantat.
4. Flori care se planteaza primavara. Panselute
Panselutele sunt plante bienale, ca si violetele, iar semintele sau rasadul se planteaza primavara. Spatiul dintre fiecare floare trebuie sa fie de 7-12 cm, pentru o crestere mai frumoasa si mai sanatoasa. Panselutele au flori in nuante combinate de cate doua culori, violet cu rosu inchis, galben cu alb, maro cu roz etc. Iubesc soarele si cresc mai bine intr-un sol argilos, galben, decat intr-unul uscat si negru. Dupa plantarea rasadurilor, pamantul din jurul radacini se preseaza cu degetul, dar nu foarte tare, dupa care se uda. Daca se folosesc seminte, acestea nu se ingroapa mai adanc de trei degete. Trebuie sa asteptati un an pana vor inflori.
5. Macii
Pentru a avea o gradina decorata cu maci trebuie sa plantati semintele primavara devreme, dupa ultimul inghet. Lasati semintele pe pamant, fara a le ingropa, deoarece au nevoie de lumina in procesul de germinare, si mentineti umiditatea solului timp de 10-15 zile. Anul urmator, macii vor fi prezenti intr-un numar mai mare, datorita semintelor scuturate pe sol si purtate de vant. In aceste conditii, sa nu va mirati daca vor aparea maci si in alte colturi ale gradinii.
6. Flori care se planteaza primavara. Petuniile
Se planteaza, de obicei, in aprilie sau mai, fiind apreciate pentru culorile vii ale florilor si pentru parfumul pe care il raspandesc dimineata si seara. Cu o atentie sporita din partea proprietarilor, petuniile vor ramane inflorite din luna mai pana toamna.
7. Tuberoze
Momentul ideal pentru a planta tuberoze este luna aprilie. Florile au un miros puternic si sunt stropite in nuante de roz cu alb. Le place caldura si lumina, asadar nu le planta sub copaci sau in umbra tufelor. Isi deschid petalele in aproximativ 90 de zile dupa ce le-ai plantat.
8. Floarea-soarelui
Una dintre principalele plante agricole a aparut si in soiuri de talie pitica, oferite spre vanzare in florarii la sfarsitul verii si inceputul toamnei. Poate fi semanata in gradina direct in pamant spre sfarsitul lunii aprilie. Pamantul trebuie lucrat foarte bine din toamna, pentru ca floarea-soarelui are nevoie de un teren fertil, bogat in substante organice.
9. Galbenelele
Sunt cultivate in principal pentru proprietatile lor medicinale, dar si pentru infrumusetarea gradinilor. Se planteaza la inceputul primaverii, intr-un colt al gradinii care are soare din plin si unde pamantul este bine afanat. Daca vreti sa prelungiti perioada de inflorire a galbenelelor, este bine sa le rupeti florile atunci cand acestea se ofilesc.
Surse: romanialibera.ro, clickpentrufemei.ro
Surse foto: olx.ro, tarancutaurbana.ro, paradisverde.ro, zoo.org, flori-cultura.ro, dutchgrown.com, hobbygradina.ro, gradina-de-vis.shopmania.biz, amfostacolo.ro, satmareanul.net, newsbv.ro, covera.ro, bakker.com, gardenweb.com, mekobre.com, homegardengreen.com, bhg.com
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: