Culorile gradinii depind de anotimp
Exista multe optiuni pentru spatiul verde, dar speciile de flori de gradina cu bulb sunt printre cele mai frumoase.
Plantele infloresc in perioade diferite ale anului, iar unele plante sunt anuale, ceea ce inseamna ca mor in fiecare iarna. Din acest motiv, designul gradinii trebuie sa ia in considerare mentinerea unei continuitati de inflorire si imbinarea armonioasa a diferitelor culori care se schimba o data cu anotimpurile.
Ingrijirea florilor de gradina
In general, florile au nevoie de o ingrijire specifica si de o irigare adecvata speciei din care fac parte, precum si de un pamant special care sa le permita sa se dezvolte armonios.
De exemplu, folosind tehnici precum mulcirea solului, putem asigura o crestere corecta si adecvata fiecarui tip de floare. Iar in cazul florilor care provin din zone de campie, cresterea ierbii poate fi moderata prin cultivarea plantelor parazite, cum ar fi Rhinanthus.
Culoarea florilor
Culoarea florilor este o alta caracteristica importanta, care arata cat de corect a fost ingrijita planta, din momentul in care a fost plantat bulbul si pana in momentul in care s-a dezvoltat floarea.
O alternativa mai simpla la gradina de flori proiectata dinainte, este amestecul de seminte de tip „floarea salbatica” cu sortimente de seminte care reusesc sa reziste pe tot parcursul anului, astfel incat printre florile care infloresc in anumite anotimpuri sa existe permanent si flori care nu se ofilesc. Cele mai bune amestecuri includ combinatii de plante perene, anuale si bienale (cele bienale pot sa nu infloreasca pana in anul urmator).
O alta tendinta, chiar mai recenta, este „gradina de flori intr-o cutie”, unde intregul design al unei gradini de flori este preambalat, cu pachete atent selectionate si separate pe fiecare tip de floare. Scopul este un design de gradina de poveste.
Florile provin din buruieni
Multe, daca nu chiar cele mai multe, plante considerate astazi flori decorative isi au originea in specii de buruieni. Buruienile cu flori au fost tolerate datorita frumusetii lor, ceea ce a dus la un proces de selectie artificiala, producand soiuri de flori din ce in ce mai frumoase in ochii oamenilor. Se crede ca acest proces s-a desfasurat de-a lungul intregii istorii a agriculturii, daca nu chiar mai devreme, din momentul in care oamenii au inceput sa acorde atentie locurilor naturale bogate in alimente.
Odata domesticite, totusi, majoritatea plantelor cu flori au fost cultivate fie separat, fie ca parte a gradinilor care la vremea respectiva nu puneau accentul pe flori. In Occident, ideea de gradini dedicate exclusiv florilor nu a devenit comuna inainte de secolul 19, desi multe gradini moderne sunt intr-adevar gradini de flori.
Flori de gradina cu bulbi
In marea lume a bulbilor, narcisele si lalelele tind sa atraga cel mai mult atentia si nu e greu de inteles de ce. Insa exista un mare numar de soiuri de bulbi la fel de valorosi pe care ii adunam aici sub termenul generic de „bulbi de specialitate”.
Acest grup cuprinde numeroase plante, de la inconfundabilele flori ale Alliumului pana la zambilele cu parfum dulce, numarand si florile de gradina cu bulbi micuti cum ar fi Colchicum si Lycoris.
Experimentati cu specii noi!
Daca experienta dvs. cu bulbii nu s-a extins inca dincolo de ciudatul amestec dintre Daffodil si Tulip, puteti sa aprofundati cunostintele despre flori de gradina cu bulbi si sa descoperiti si alte plante cu flori deosebite.
Florile de gradina cu bulbi necesita o ingrijire aparte, intrucat bulbii trebuie plantati dupa anumite reguli, pe care majoritatea gradinarilor specializati le cunosc.
Citeste si: Bulbi de primavara