Mulți dintre noi s-au gândit, probabil, la un moment dat să își înceapă o mică afacere. Alții poate s-au gândit să ridice o cabană sau o pensiune turistică și să se folosească de fonduri europene pentru a reuși să-și transforme visele în realitate. În acest articol ne-am gândit să îți prezentăm care sunt criteriile și pașii pentru a putea accesa fonduri europene pentru cabane turistice și ce trebuie luat în considerare înainte de a începe treaba.
Fonduri europene pentru cabane turistice
Față de perioada anilor 2014-2020, se pare că fondurile europene alocate României au crescut aproape de 3 ori mai mult. Pentru perioada 2021-2027 se alocă un buget de 100 miliarde de euro. Este o diferență imensă față de cei 30,88 milioane de euro care erau alocați României în 2014-2020.
Așadar, cu acești bani puteți să începeți să puneți bazele afacerii dumneavoastră. Cum trebuie să faceți asta? Iată pașii care trebuie urmați.
Criterii de eligibilitate
Există anumiți factori care trebuie îndepliniți atunci când dorești să îți construiești propria afacere din fonduri europene.
În primul rând, este important să aveți un consultant financiar care să vă poată ajuta să duceți fiecare pas la bun sfârșit sau să faceți rost de un ghid care să vă ofere informații în legătură cu criteriile de eligibilitate ale proiectului.
Câteva dintre aceste criterii sunt: proiectul să fie dezvoltat și implementat în România, să se adreseze unei zone eligibile, iar durata și valoarea finanțării solicitate să se încadreze in limitele stabilite în cererea de proiecte.
Fonduri europene pentru cabane turistice – acte necesare
Al doilea pas care trebuie urmat este întocmirea proiectului. Este una dintre cele mai dificile părți ale procesului de accesare a fondurilor europene. Trebuie să faceți rost de toate documentele necesare.
De obicei, acest proces aduce cu sine o grămadă de cerințe pentru anumite acte, dar și termene limită care pot pune presiune pe umerii celor care vor să creeze o afacere.
Printre actele necesare se numără următoarele: planul de afaceri, dimensionarea investiției, studiul de fezabilitate precum și diferite autorizații și avize pentru construcția cabanei/pensiunii. Pe lângă acestea se adaugă contractul de finanțare, act de concesiune, diferite documente contabile ale firmei, cazierul fiscal al persoanei care va pune cererea de finanțare și a persoanei responsabile de proiect. Lista poate continua.
După ce toate actele au fost adunate, puteți prezenta proiectul.
Un avantaj pe care l-a adus pandemia este faptul că acum toate actele se pot depune online.
Primirea răspunsului și perioada precontractuală
Următorul pas care urmează după depunerea documentelor și prezentarea proiectului este așteptarea răspunsului. Vom lua în considerare situația în care răspunsul este unul favorabil. După ce am primit unda verde, urmează să fie semnat contractul de finanțare.
După ce a fost semnat contractul, urmează pasul achizițiilor. Se vor derula anumite proceduri de atribuire a achizițiilor. Acestea trebuie să urmeze anumite reguli privind achiziția de bunuri în perioada de implementare a proiectului.
Fonduri europene pentru cabane turistice – ultimii pași
Chiar dacă documentele au fost depuse în momentul în care ați prezentat proiectul, pe lângă acestea mai trebuie trimise trei cereri. Aceste trei cereri sunt: cerere de prefinanțare, cerere de rambursare și cererea de plată.
Ultimul și probabil cel mai dificil pas este cofinanțarea. De ce dificil? Deoarece este una din problemele care face mulți dintre antreprenori să renunțe la accesarea finanțării europene. Totuși, chiar dacă nu aveți fonduri pentru cofinanțare, există instituții care pot oferi până la 80% din finanțare, ori bănci care oferă cofinanțare.
De asemenea, și aici există anumite documente care trebuie puse în dosarul pentru cofinanțare.
Înainte era necesară o cofinanțare de 20 sau 40 de procente din valoarea totală a proiectului. Acum situația este mai diferită. Puteți cere bancii să vă acorde finanțare rapidă, eliminând riscul de a pierde proprii bani, datorită unui model polonez de a pune afacerea proprie drept gaj.
Probleme și ce greșeli trebuie evitate
Este important să fim atenți ca dosarul proiectului să fie complet și să nu îi lipsească nici unul dintre documente. De asemenea, este de menționat și faptul că proiectul trebuie să explice cât se poate de clar care este obiectivul acestuia. O prezentare superficială va scade șansele de a primi un răspuns complet.
Toate sumele trebuie să fie atent calculate și să nu existe erori. Estimarea costurilor trebuie să fie cât se poate de clară.
Toate avizele trebuie să corespundă cu ceea ce ai depus în dosar. Trebuie, așadar, să documentăm bine fiecare informație de pe aceste avize, pentru a ne asigura că nu vom fi în situația de a ne fi respins dosarul pentru ineligibilitate.
Sursa: fondurile-europene.eu