Plafonul de 1,5 miliarde de lei al programului „Noua Casa” este deja epuizat, a anunat recent Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii.
„Pe Noua Casa nu mai exista fonduri la FNGCIMM. Practic, s-a consumat 1,5 miliarde lei, mai sunt aproximativ 400 de milioane in banci, dar avem 14 parteneri si s-au epuizat si acolo”, a spus Dumitru Nancu, pentru zf.ro.
El a reamintit ca programul „Noua Casa” a fost deblocat in luna septembrie a anului trecut, in plina pandemie. „Si am pornit de la un studiu. Suprafata medie pe care dezvoltatorii au predat-o catre beneficiar era la cel mai mic nivel din ultimii 30 de ani, pe la 35 metri patrati. Dezvoltatorii imobiliar creau in functie de acest Prima Casa. Acum, 30% din creditele luate pe Noua Casa sunt in intervalul 70.000-140.000 de euro”, a precizat Nancu.
14 banci participante
Pe plafonul programului Noua Casa 2021, exista 14 banci participante: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank si Alpha Bank.
Anul trecut plafonul acordat a fost de 2 miliarde de lei. Programul, initial numit Prima Casa, a fost stopat in luna martie. A urmat regandirea lui in forma „O familie, o casa”, care nu a ajuns sa fie functionala efectiv la nivelul pietei, si apoi in versiunea Noua Casa, menita sa sustina piata imobiliara in contextul crizei generate de pandemie, potrivit cpi.imobiliare.ro.
„Noua Casa” este un program guvernamental care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achizitia unei locuinte prin contractarea de credite garantate de stat. Valoarea maxima a creditului pentru achizitionrea unei locuinte cu 5% avans este de 66.500 de euro. Pentru locuinte al caror pret maxim este de 140.000 de euro, se acorda un credit de 119.000 de euro, avansul solicitat in acest caz fiind de 15%. In ceea ce priveste dobanda, aceasta este calculata in functie de Indicele de referinta pentru creditele acordate consumatorilor plus o marja fixa de maximum 2%.