Cumpararea unui frigider nou este o achizitie pe termen lung si de care depinde confortul tau zilnic. Fie ca stai singur si mananci mai mult in oras, fie ca ai o familie mare si se gateste mult la tine acasa, exista modele potrivite pentru toate stilurile de viata si nevoile.
Alegerea unei vitrine frigorifice trebuie sa indeplineasca in schimb alte cerinte, legate de succesul afacerii tale. Aici ai modele pentru fiecare tip de produse pe care le vinzi, si trebuie sa alegi in functie de performanta, dar si de designul spatiului in care desfasori activitatea. Va prezentam cele mai importante criterii pentru alegerea fiecarui produs.
Combina frigorifica
Pe piata exista doua tipuri principale de frigidere dupa modul de racire a alimentelor:
1. Frigidere sau combine frigorifice clasice – cu decongelare automata pe partea de frigider si decongelare manuala pe congelator
La intervale stabilite de timp frigider se dezgheata automat iar apa adunata se scurge printr-un orificiu special ajungand pe o tava deasupra compresorului unde se va evapora. Partea de congelator trebuie dezghetata manual odata la cateva luni.
Avantajele acestui tip de frigider :
- spatiul interior util mai mare la aceleasi dimensiuni exterioare fata de un model no frost
- consumul de energie mai mic fata de frigiderele no frost
Dezavantajele frigiderelor clasice :
- Necesitatea decongelarii manuale la anumite intervale de timp
- Formarea ghetii în interior si implicit lipirea alimentelor inghetate intre ele, acestea fiind mai dificil de separat când vrem sa le preparam
2. Frigidul si combina frigorifica No Frost care nu necesita decongelare si racesc pe baza aerului rece recirculat prin fantele amplasate in interior
Sistemul a evoluat de multi ani si astazi frigorificele No Frost sunt la fel de raspandite ca cele clasice. Sistemul de dezghetare automata este dispus in spatele frigiderului (nefiind vizibil utilizatorului) iar alimentele sunt racite cu ajutorul curentilor de aer ce sunt introdusi prin fantele dispuse atat in partea de frigider cat si pe congelare
Avantajele acestui tip de frigider:
- racire mai eficienta si mai rapida
- alimentele din congelator sunt inghetate cu ajutorul curentilor de aer reci si nu se mai formeaza gheata astfel ca nu se mai lipesc intre ele
- nu necesita intretinere si decongelare ca la cele clasice
Dezavantajele frigiderelor si combinelor frigorifice No Frost :
- pretul ceva mai ridicat fata de un model clasic
- capacitatea mai mica la acelasi volum exterior datorita sistemului de racire/decongelare
- consumul energetic mai ridicat cu pana la 40% fata de un frigider sau combina frigorifica cu sistem de racire clasic
La unele modele sistemul de racire No Frost tinde sa usuce fructele si legumele precum si alte alimente puse la pastrare mai rapid , dar cele mai noi frigidere au senzori interiori ce controleaza umiditatea din interior si o ajusteaza corespunzator.
Volumul
Dimensiunile exterioare ale combinei iti limiteaza alegerea unui model in functie de spatiul disponibil. Uita-te la volumul net (nu la cel brut) pe frigider si congelator . Un volum de 100 -120 litri pe congelator este considerat un maxim pe combinele cu latime standard. Pe partea de frigider volumul variaza intre 200 si 400 litri.
Compartimentarea
Elementele de depozitare pot fi facute din sticla securizata sau plastic. Cele din sticla se curata mai usor si au o rezistenta foarte buna la greutati mari. Verifica ca dispunerea sertarelor aditionale si elementele cu care vine combina frigorifica sa fie pe gustul tau (sunt modele care nu vin din fabrica cu suportul pentru oua de exemplu) .
Functia antibacteriana
Temperatura la care marea majoritate a bacteriilor si fungilor inceteaza sa se mai multiplice este de aproximativ -20 grade C. Asadar, pentru a pastra in siguranta alimentele la frigider avem nevoie de un filtru antibacterian si/sau de protejarea interiorului cu un sistem inhibitor. Acest lucru se realizeaza printr-o acoperire a peretilor cu o solutie de ioni de argint, dar si prin instalarea unor filtre de aer (la frigiderele cu sistem No Frost) cu ioni de argint.
Functii suplimentare
Poti opta pentru o combina frigorifica cu functia program vacanta. Aceasta iti este utila daca esti plecat de acasa pentru perioade lungi de timp. Astfel, pentru perioadele cand nu esti acasa o poti seta la minim iar consumul se reduce semnificativ.
Usile reversibile sunt foarte comode si iti vor permite sa muti combina frigorifica si sa o utilizezi in funtie de spatiu. Astfel vei putea muta usa de pe o parte pe alta, in functie de locul unde o vei amplasa.
Vitrina frigorifica
O vitrina frigorifica este indispensabila in orice loc in care se vand produse alimentare si bautura, fiindu-va necesara daca deschideti un magazin, un bar, o cofetarie, o pensiune etc.
Facilitati si accesorii
Cele mai bune vitrine frigorifice trebuie sa fie echipate cu iluminare interioara, cu termostat pentru controlul temperaturii, cu functie de decongelare automata, cu unitate de refrigerare incorporata, pentru a aduce alimentele la starea potrivita, apropiata de inghet, cu functie de evacuare a condensului, de reglare a umiditatii, cu picioare ajustable sau cu roti, cu geam rabatabil, pentru o curatare facila, precum si cu suport pentru cantar.
Tipuri
Vitrinele frigorifice se impart in cele cu ventilare fortata si cu convectie naturala.
1. Cele cu ventilare fortata determina in racirea convectiva, realizata prin intermediul unor ventilatoare asezate in interiorul vitrinei, care imprastie curentii de aer rece printre alimente. Acestea sunt recomandate pentru produse de cofetarie si patiserie, pentru prajituri si inghetata. Dezavantajul metodei este ca poate dezhidrata si usca continutul, daca acesta nu este acoperit sau este lasat inauntru pentru o perioada mai mare de timp.
2. Cele cu convectie naturala sunt echipate cu un evaporator, dispus in partea frontala a vitrinei, care face ca aerul rece sa „coboare” asupra alimentelor din interior, iar caldura provenita de la ele sa urce si sa fie absorbita. Intrucat curentul nu mai este ventilat, dispar si fluctuatiile de temperatura si, implicit, este redus si efectul de uscare. Aceste vitrine sunt recomandate pentru preparatele din carne, pentru peste, mezeluri, branzeturi si salate.
Exista si varianta unui frigider vitrina, o soluție excelenta intr-o casa moderna.
Modele
In comert, vei gasi vitrine orizontale, cu rafturi, compartimentate si pentru delicatese; vitrine verticale, simple, duble sau pentru supermarketuri; precum si unele vitrine mini ori pentru produse speciale (de exemplu, pentru ciocolata).
1. Cele orizontale sunt concepute astfel incat sa expuna cat mai deschis produsele, pentru a atrage atentia clientilor. Cele cu rafturi sunt pentru afisarea produselor de patiserie si au pereti din sticla pe toate partile, astfel incat torturile si prajiturile sa iasa in evidenta. Cele compartimentate sunt deschise, permit circularea aerului rece si pot avea rafturi care separa produsele ce fac parte din categorii diferite, precum fructele si legumele. Cele pentru delicatese sunt mai lungi si mai putin inalte, iar, de regula, sunt prevazute cu usi curbate de sticla si cu rafturi pe care poti pune specialitati din carne si branza.
2. Cele verticale se regasesc, cel mai adesea, prin baruri si restaurante, si adapostesc sticle de vin, bere si alte bauturi. Modelele sunt mai inalte, nu ocupa mult spatiu din podea si sunt echipate cu rafturi si gratare. Cele simple au o singura usa, iar cele duble au cate doua usi, care se pot deschide normal, pe stanga sau dreapta, ori sunt glisante. Cele pentru supermarketuri pot avea de la trei usi in sus, iar unele dintre ele se deschid in spate, pentru a permite o alimentare usoara.
Surse: cautfrigider.ro, giz.ro, superghid.ro, clovis.ro
Surse foto: diynetwork.com, Pinterest