Daca in traditia est-europeana porcul este vedeta meselor de Craciun, la occidentalii prefera curcanul la aceste ocazii festive. Romanii opteaza si ei tot mai mult pentru friptura de curcan de sarbatori, fie pentru a avea un fel de mancare mai usor pe langa sarmale si celelalte preparate din porc de Craciun, fie pentru Revelion. Va prezentam 5 retete savuroase de friptura de curcan de sarbatori.
1. Friptura de curcan cu verdeata si vin
Din acesta reteta, pe care am pus-o in practica de mai multe ori, iese o friptura foarte gustoasa si care se topeste in gura. Este si foarte simpla, nu trebuie decat sa amestecati ingredientele pentru bait si sa tineti carnea in amestec cateva ore sau chiar peste noapte si nu aveti cum sa dati gres.
Ingrediente:
- 1 pulpa de curcan dezosata
- 2 fire usturoi verde
- 3 fire ceapa verde
- 2 catei de usturoi
- sare, piper
- boia de ardei dulce
- 1 lingurita patrunjel uscat
- 1 foaie de dafin
- 1 cana vin
- 2-3 linguri ulei
Preparare
Pulpa de curcan o spalam si o taiem cam in trei bucati.
Ceapa si usturoiul verde le spalam bine si le taiem rondele. Cateii de usturoi ii curatam si ii pisam. Intr-un bolisor punem vinul, uleiul, sare, piper, boia, verdeata tocata, usturoiul pisat, patrunjelul uscat si foaia de dafin rupta bucatele mici.
Toate acestea le omogenizam bine si punem bucatile de carne in acest bait. Le amestecam, acoperim vasul si il dam cateva ore sa stea asa la frigider. Dupa ce a stat suficient in frigider sa ia toate aromele, punem carnea cu tot cu amestecul de condimente intr-o tava.
Bagam tava in cuptorul incins, chiar putem sa o acoperim la inceput cu staniol. Lasam friptura sa se faca la foc potrivit si nu prea iute pentru a nu iesi uscata. Ne mai uitam la ea din cand in cand si o mai stropim cu zeama din tava. Cand este gata o scoatem din cuptor si o tinem acoperita pana la servire pentru a sta frageda.
Sursa: gustos.ro
2. Friptura de curcan de sarbatori. Piept in sos de lamaie, mustar si vin
Daca preferati pieptul de curcan, puteti face si din acesta o friptura savuroasa pentru mesele de sarbatori.
Ingrediente:
- piept de curcan – 1 kg
- zeama de la doua lamai mari
- ulei de masline 100 ml
- mustar frantuzesc 2 linguri (55 g)
- cimbru 2 lingurite rase
- busuioc 2 lingurite rase
- usturoi 6 catei
- vin alb 150 ml
- sare, piper
Preparare:
Incingeti cuptorul la 200 de grade. Spalati pieptul de curcan si curatati-l de orice grasime si de pielita in exces. Crestati-l din loc in loc cu un cutit, frecati-l cu un pic de sare si de piper si puneti-l intr-un vas de Jena potrivit ca dimensiune.
Intr-un bol, amestecati mustarul frantuzesc cu boabe, cu uleiul de masline si usturoiul pisat. Omogenizati. Adaugati cimbrul si busuiocul, sucul de lamaie si vinul.
Amestecati bine si turnati sosul peste curcan. Bagati vasul in cuptor, acoperit cu o folie de aluminiu, si lasati 25 de minute. Dati apoi focul mai mic, la 180 de grade, lasati inca 25 de minute, dupa care scoateti folia pentru a se rumeni un pic curcanul. Lasati-l inca 15 – 20 de minute. Scoateti friptura din cuptor, lasati-o sa „respire” vreo 15 minute inainte de a o servi. Sosul ramas il puneti intr-o sosiera si-l serviti alaturi de friptura.
Sursa: gurmandino.ro
3. Friptura de curcan de sarbatori. In sos de rosii
Ingrediente:
- aprox. 1 kg de carne de curcan (pulpe, aripi, piept, partea din spate)
- 50 ml ulei de masline
- 2-3 rosii taiate cuburi (sau o conserva de rosii)
- 1 lingurita de cimbru uscat
- 2 catei de usturoi
- 1 frunza de dafin
- 1 lingurita cu seminte de chimen
- 150 ml vin alb, sec
- sare, piper
Preparare:
Ungem carnea cu ulei de masline si o condimentam cu sare si piper, apoi o asezam in tava unsa si ea cu putin ulei.
Presaram peste carne cimbrul uscat si semintele de chimen. Ascundem si frunza de dafin pe undeva prin tava. Turnam vinul in tava, apoi acoperim tava cu folie de aluminiu (sau cu hartie de copt udata si stoarsa foarte bine). Dam tava la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 45 de minute.
Scoateti tava din cuptor, verificati daca nu cumva sosul a scazut prea mult si, daca este necesar, mai adaugati putina supa calda de carne (sau putina apa calda). Stropiti carnea cu sosul format in tava si incercati cu o furculita sa va dati seama cam cat e de bine patrunsa si in functie de asta o lasati mai mult sau mai putin la cuptor, dar tot acoperita cu staniol.
Cand carnea da semne ca incepe sa se desprinda de os, adaugati cuburile de rosii si usturoiul tocat marunt sau trecut prin presa si dati din nou tava la cuptor, de data asta neacoperita, pentru inca 15 minute.
Sursa: bucate-aromate.ro
4. Friptura de curcan de sarbatori. In sos de usturoi, cu patrunjel
Ingrediente:
- carne de curcan: pulpe, piept, ficat, pipota
- 200 ml ulei
- 1 pahar vin spumant demisec
- sare, piper
- foi de dafin
- 3 capatani usturoi
- 1 lingura suc de rosii
- cimbru, oregano
- 1 legatura patrunjel verde
- 250 ml apa
Preparare:
Portionam carnea de curcan astfel incat sa incapa in tava. Presaram condimentele pe friptura de curcan, o asezam in tava unde punem si uleiul, vinul si foile de dafin, acoperim cu folie de staniol si dam tava la cuptor pentru 40 minute la 180 grade. Mai verificam din cand in cand si eventual intoarcem carnea de pe o parte pe alta.
Curatam usturoiul si il pisam cu putina sare. Luam din grasimea de la friptura de curcan si frecam ca la mujdei, adaugam sucul de rosii, apoi tocam patrunjelul marunt si il amestecam cu sosul de usturoi. Potrivim de sare si adaugam apa.
Scoatem friptura de curcan din cuptor si o asezam intr-un vas termorezistent, fara a mai adauga lichidul din tava. Turnam sosul de usturoi si patrunjel si mai dam la cuptor pentru 10 minute.
Sursa: bucataras.ro
5. Friptura de curcan de sarbatori. Pulpe dulci-picante
Ingrediente:
- pulpe inferioare de curcan 2 buc. (1,1 kg)
- ceapa 1 buc. medie (110 g)
- usturoi 4 catei mari (12 g)
- sos sweet chilli 50 ml
- sos de ardei iute 2 linguri (ajustati cantitatea in functie de cat de iute va place)
- ulei de masline 2 linguri
- otet de mere cu miere 1 lingura
- sos Worcestershire 1 lingura
- cimbru uscat 1 lingurita rasa
- sare, piper macinat
Preparare:
Ca orice reteta care necesita marinare, luati in calcul un timp suplimentar (macar vreo 2 ore, dar si mai bine e sa lasati pulpele in marinada de pe o zi pe alta.
Intr-o cratita care poate fi bagata in cuptor, incingeti uleiul de masline si caliti ceapa (feliute). Cand ceapa a devenit translucida, puneti usturoiul trecut prin presa. Dupa un minut, adaugati sosul sweet chilli, sosul de ardei picant, otetul si sosul Worcestershire. Omogenizati, puneti cimbrul uscat si lasati, pe foc mic, sa fiarba vreo 2-3 minute. Potriviti de sare si de piper si opriti focul. Lasati sa se raceasca, timp in care spalati pulpele de curcan, stergeti-le de apa si, cu un cutit bine ascutit, executati-le niste taieturi adanci din loc in loc (pentru ca aromele sa patrunda in interiorul carnii). Puneti pulpele in marinada, intoarceti-le astfel incat sa fie acoperite uniform si lasati-le la marinat (acoperiti cratita si puneti-o la rece).
Scoateti apoi cratita din frigider si lasati pulpele sa ajunga la temperatura camerei. Intre timp, incingeti cuptorul la 180 de grade. Acoperiti cratita cu folie de aluminiu si bagati-o in cuptor. Lasati 1 ora, avand grija sa mai puneti din cand in cand din marinada, cu o lingura, peste pulpe. Cresteti apoi temperatura la 200 grade Celsius, indepartati folia si mai lasati 30 de minute. La finalul timpului, carnea trebuie sa fie foarte bine patrunsa si usor rumenita.
Sursa: gurmandino.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: