O friptura de porc gustoasa si moale nu poate lipsi de pe masa traditionala de Craciun. Fie ca preferi o reteta clasica sau una mai interesanta, cu condimente si combinatii de arome deosebite, iti prezentam 5 modalitati de a prepara friptura de porc pentru masa de Craciun.
1. Friptura de porc cu rozmarin
Ingrediente:
- 1 kg muschi porc
- 2 catei usturoi zdrobiti
- 2 linguri rozmarin tocat
- o crenguta rozmarin
- 250 ml vin alb sec
Preparare:
Se incinge cuptorul la 230 grade.
Se inteapa carnea pe toate partile si se unge cu sare, piper, usturoi, rozmarin.
Se pune intr-o tava cu o crenguta de rozmarin deasupra si se baga la cuptor pentru 20 de minute pana se topeste grasimea.
Se reduce temperatura la 190 grade. Puneti vinul in tava si coaceti o ora si 40 de minute, ungand carnea din cand in cand cu sosul.
Sursa: gustos.ro
2. Friptura de porc pentru masa de Craciun. Marinata si in crusta
Ingrediente:
1,5 kg cotlet de porc
Pentru marinata :
- 3 linguri sos de soia
- 1 lingura mustar (potrivit de iute)
- 6 linguri ulei
- 2 morcovi
- 1 ceapa
- 1 cuisoara
- 2 fire frunze de telina
- 1 lingura bulion
- 1/4 l vin rosu
- 400 ml supa din concentrat de vita
Pentru crusta:
- 2 fire salvie
- 4 crengute cimbru
- 1 legatura patrunjel verde
- 100 g cascaval
- 1 albus
- sare, piper
Preparare:
Se spala carnea cu apa rece si se zvanta cu un servetel.
Se amesteca sosul de soia, mustarul si uleiul si, cu marinata astfel preparata, se unge bine carnea, care se lasa o ora la frigider. Intre timp, se curata morcovii si se taie bucati, se curata ceapa si se infig in ea cuisoare.
Se incinge uleiul intr-o tigaie (nu prea mare) si se prajeste putin carnea pe toate partile. Se adauga morcovii, ceapa, frunzele de telina, bulionul si marinata ramasa, se toarna deasupra vinul si zeama de carne si se baga in cuptorul incins la 225 g C. Se lasa friptura sa se patrunda cam o ora si 20 de minute, stropind-o din cand in cand cu sosul din tava.
Ierburile spalate si tocate marunt se amesteca cu cascavalul ras, se sareaza, se pipereaza si apoi se incorporeaza albusul batut spuma. Cand e gata friptura, se unge cu amestecul de albus si verdeata, se baga din nou la cuptor si se mai rumeneste 5-8 minute. Apoi se scoate din tava si se lasa 5 minute sa se „odihneasca”; se taie carnea felii si se serveste impreuna cu sosul de friptura trecut prin strecuratoare si in care se mai adauga sare si piper dupa gust.
Sursa: delly.garbo.ro
3. Friptura de porc pentru masa de Craciun. Picanta
Ingrediente:
- 5 crengute de cimbru
- 2 catei de usturoi
- 2 lingurite praf de chilli
- 1 lingurita praf de paprika
- sucul de la o jumatate de lamaie
- 1 lingura ulei de masline
- 4 kg carne de porc cu os
Preparare:
In primul rand, asigura-te ca temperatura cuptorului ajunge la 230 grade. Amesteca toate condimentele impreuna cu sucul de lamaie si uleiul de masline, dupa care „maseaza” bine carnea cu ele.
Pune carnea de porc intr-o tava cu gratar si las-o in cuptor timp de 30 minute, dupa care, redu temperatura cuptorului la 150 grade si lasa-o sa se coaca inca 3 ore.
Dupa ce ai scos friptura din cuptor, acoper-o cu folie de aluminiu si las-o sa se raceasca timp de 30-40 minute inainte de o servi.
Sursa: divahair.ro
4. Friptura de porc pentru masa de Craciun. Cu vin rosu si masline verzi
O reta de inspiratie greceasca, aceasta friptura de porc aromata cu vin rosu, scortisoara si stafide este o alternativa proaspata la retetele clasice.
Ingrediente:
- 2,5 kg pulpa de porc cu tot cu os
- 250 ml vin rosu sec
- 50 gr stafide
- 150 gr masline verzi
- 4 linguri de ulei de masline
- 1 ceapa mare
- 1 lingurita rasa de scortisoara
- 3 frunze de dafin
- 4-5 linguri de faina
- sare si piper
Preparare:
Pregatiti carnea: presarati sare, piper si scortisoara peste carne si frecati, presarati apoi faina si scuturati excesul.
Incalziti cuptorul la 120 de grade. Puneti pulpa de porc intr-o tava incapatoare unsa cu ulei. Adaugati foile de dafin intregi, ceapa tocata si restul de ulei. Bagati-o in cuptor pentru jumatate de ora.
Apoi scoateti tava, stropiti friptura cu jumatate din cantitatea de vin si intoarceti-o pe partea cealalta. Bagati din nou tava la cuptor pentru 30 min.
Inmuiati stafidele in apa calduta un sfert de ora.
Cand scoateti tava, intoarceti din nou friptura, adaugati restul de vin, stafidele bine scurse si maslinele si bagati apoi friptura la cuptor pentru inca o ora.
Sursa: retete-gustoase.ro
5. Friptura de porc pentru masa de Craciun. In cidru, cu sos de smantana si mustar
Ingrediente:
- 4 felii de porc
- o ceapa mare taiata felii subtiri
- 300 ml cidru sec
- 2 foi de dafin
- 4 linguri smantana
- 2 lingurite mustar Dijon
- patrunjel tocat
- ulei
Preparare:
Incingeti putin ulei intr-o tigaie. Prajiti feliile de porc pe ambele parti pana devin aurii. Luati feliile si puneti-le deoparte. Adaugati in tigaie ceapa si caliti-o pana se inmoaie. Puneti carnea inapoi in tigaie, turnati cidrul peste, adaugati frunzele de dafin si asezonati. Lasati sa dea intru-un clocot apoi puneti tot intr-o tava cu capac si dati la cuptorul preincins la 180 grade pentru o ora si jumatate.
Luati din cuptor si rupeti carnea in bucatele. Adaugati smantana, mustarul si patrunjelul si mai lasati 5 minute la cuptor.
Sursa: gustos.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: