Daca aveti o familie numeroasa, iubiti traditia si va doriti o casa de vacanta intr-o zona de deal sau de munte, o vila precum Zaraza este fix ceea ce cautati. Proiectata de arhitectul Adrian Paun, locuinta a fost gandita pentru o familie cu nu mai putin de cinci copii.
Cu o suprafata utila de 120 de metri patrati, casa cu masarda in stil neoromanesc atrage atentia inca de la intrare. Aceasta se face printr-un pridvor ce are si rol functional si estetic. Din holul generos de la intrare ajungem pe de o parte in zona de zi a casei (living isi bucatarie), iar pe de alta parte in zona tehnica a casei (camara, camera tehnica, baie).
La mansarda se ajunge pe o scara. Aceasta duce la un dormitor matrimonial si la alte doua mai mici. La mansarda se mai afla o baie si un dressing, foarte util pentru o familie cu asa multi copii.
Combinatie de beton si lemn
Structura parterului și a mansardei sunt realizate din cadre de beton armat, iar sarpanta, din lemn uscat și tratat. Invelitoarea casei este din tigla ceramica sau metalica cu acoperire de piatra. Accesul in casa si terasa sunt placate cu piatra naturala.
Pentru pardoselile interioare, arhitectul Adrian Paun a apelat la parchet in zonele uscate si la gresie/piatra antiderapanta in zonele umede.
De ce mansarda si nu pod
Arhitectul Adrian Paun a explicat de ce este potrivita o casa cu masarda pentru o familie numeroasa.
„Cand este nevoie de spatiu de cazare mai mare si vrem sa limitam costurile intr-o oarecare masura, solutia este sa construim o casa cu mansarda sau cu un pod pe care il mansardam facand-ul locuibil. Diferenta dintre mansarda si pod mansardat este simpla: la mansarda avem un zid exterior perimetral de o anumita inaltime (preferabil intre 1m si 1,4m) pe cand la pod acest zilipseste. Zidul perimetral de la mansarda ne mareste putin suprafata utila a acesteia”, spune Adrian Paun.
„Solutia pe care am ales-o pentru acest proiect a fost de mansarda, acoperita de un acoperis in doua ape, care ne suplimenteaza spatiul util si care simplifica putin constructia si scade de asemenea costurile (putin). Stilul pe care l-am ales pentru aceasta casa este stilul traditional romanesc, cu mici influente ale arhitecturii montane”, adauga arhitectul.
Mai multe proiecte de case mici sau cu etaj gasiti AICI.
Ctiti si: Exemple de case cu obloane – pentru cei indragostiti de casa bunicilor