De cate ori nu v-ati dorit sa cititi o carte in liniste sau sa va relaxati cantand la chitara sau batand la tobe, fara a-i deranja pe cei ai casei? Britanicii de la Scenario Archtecture au venit cu o solutie ingenioasa si cu stil: „garsoniera” din gradina.
Garsoniera din gradina este un proiect care a pornit de la un client, muzician si coregraf. El si-a dorit o incapere unde sa poate gandi, crea si misca liber. Ca toate persoanele inventive, avea nevoie de un spatiu doar pentru el si ideile sale, un loc care sa il linisteasca si sa il inspire deopotriva.
Arihtectii au acceptat provocarea de a-i crea un „rai” numai al lui, inundat de lumina naturala. Nu a fost deloc usor sa ii indeplineasca visul, iar proiectul s-a conturat in jurul a trei sectiuni care impreuna formeaza oaza de relaxare a clientului.
Garsoniera din gradina, una cu natura
Acoperisul cu vegetatie extensiva si armatura cu aspect de lemn dau impresia ca garsoniera parca a crescut din pamantul gradinii si a fost intotdeauna acolo.
Arhitectii au avut grija ca garsoniera sa fie o cladire pasiva, prietenoasa cu mediul. De aceea, au folosit materiale reciclabile si s-au asigurat ca izolatia este corespunzatoare.
Au ridicat locuinta din scanduri refolosite, spre incantarea proprietarului. Acesta si-a dorit ca oaza lui sa imprumute cat mai multe elemente din natura.
Un acoperis verde si la propriu, si la figurat
Pentru cele doua zone de acoperis, despartite de ferestre, constructorii au apelat la plantele sedum. Alaturi de cateva ierburi, acestea sunt esentiale pentru un acoperis verde.
Potrivit specialistilor, avantajele acoperisurilor verzi sunt multiple. Acestea retin apa, aduna praful si se incalzesc greu. Prin urmare, chiar si in zilele caniculare, temperatura camerei este una extrem de placuta.
Nu este de neglijat nici protectia la radiatii pe care o ofera, atrag atentia specialistii in probleme de mediu.
Stil in zona de creatie
Cei de la Scenario Architecture si-au rasfatat clientul cu un spatiu generos la interior. Mobilierul este minimalist si, in linii mari, folosit ca suport pentru instrumentele aritistului: chitare, tobe, microfon.
Langa una dintre ferestre a fost amplasat un pat pentru momentele de meditatie si lectura. In plus, tanarul creativ nu mai trebuie sa se deplaseze in locuinta principala daca vrea sa traga un pui de somn la amiaza.
Sursa text si foto: designboom.com