Germania are una dintre cele mai reduse rate ale mortalitatii in randurilor bolnavilor de coronavirus. Cetatenii au inteles cat sunt de importante masurile luate de guvern pentru limitarea infectarilor si chiar doresc inasprirea restrictiilor.
In majoritatea regiunilor tarii, libertatea de miscare nu este limitata strict, dar exista o interdictie de contact, potrivit Deutsche Welle. Astfel, nu este permisa deplasarea impreuna a mai mult de doua persoane, cu exceptia celor cre traiesc sub acelasi acoperis.
Dar, ca si in Romania, scolile sunt inchise, iar cancelarul Angela Merkel si premierii landurilor federale trebuie sa decida daca raman asa si dupa data de 19 aprilie.
44% dintre germani nu vor relaxarea restrictiilor
Pana pe 19 aprilie sunt in vigoare masurile actuale si, cel mai probabil, durata aplicarii acestora se va prelungi. 44% dintre germani vor acest lucru, potrivit unui sondaj YouGov, realizat la comanda agentiei DPA.
Interesant este ca 12% dintre cei chestionati cer inasprirea masurilor luate dupa izbuncnirea pandemiei si numai 32% vor relaxarea acestora. Putini sunt cei s-au pronuntat pentru anularea tuturor restrictiilor, aproximativ 8%.
Nu sunt motive pentru relaxare
Pentru ca masurile au dat rezultate, expertii in sanatate publica si virologii. Unul dintr ei este profesorul, Helmut Fickenscher, presedinte al Asociatiei Germane de Combatere a Bolilor Virale.
„Daca am decide acum anularea masurilor de protectie, am avea foarte probabil in scurt timp spitale pline. Restrictiile menite a limita epidemia trebuie mentinute”, subliniaza Fickenscher.
Potrivit Institutului Robert Koch (RKI), mai mult de jumatate dintre persoanele infectate cu noul coronavirus in Germania s-au insanatosit între timp. Marti erau raportati 3.261 de morti de la debutul pandemiei. Numarul celor infectati era de peste 130.000.
Imbucurator ca numarul cazurilor zilnice de contaminare in scadere si asta se datoreaza restrictiilor impuse de autoritati.
Restrictii prelungite in Romania
Presedintele Klaus Iohannis a emis, marti, decretul de prelungire cu 30 de zile a starii de urgenta pe intreg teritoriul Romaniei. „Pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restrictiilor in perioada urmatoare, cum vad ca cer cu inconstienta unii politicieni, ar duce la o crestere vertiginoasa de noi cazuri de infectare, suprapopularea spitalelor si o presiune uriasa pe sistemul nostru sanitar”, a declarat presedintele.
„Stati acasa pentru a nu ajunge pe un pat de spital! Stati acasa pentru a ne putea recapata viata cat mai repede, altfel vom avea un val de imbolnaviri si de decese foarte mare. Ar insemna ca toate eforturile, toate sacrificiile pe care le-am facut pana acum ar fi fost in van”, a mai spus Klaus Iohannis.
Citeste si: Marturia unui medic roman din prima linie a luptei cu COVID-19