Confruntata, joi, cu 6.638 de noi cazuri de coronavirus, Germania anunta o serie de noi restrictii care sa limiteze infectarile. Masurile dure vin intr-un moment in care numarul total al deceselor se apropie de 10.000.
In primavara, sistemul sanitar din Germania si economia au facut fata destul de bine pandemiei. Un moment critic a fost pe 28 martie, cand au fost raportate 6.294 de cazuri zilnice, dupa care situatia a fost tinuta sub control pana in vara. Pe fondul masurilor de relaxare, insa, numarul indectarilor a crescut si a ajuns sa depaseasca, din nou, pragul de 6.000.
Dupa o intalnire de sase ore cu premierii celor 16 landuri fderale, cancelarul Angela Merkel a declarat ca rezultatul luptei pentru stoparea infectiilor depinde de implicarea populatiei. „Sunt convinsa ca tot ceea ce facem acum va avea o influenta decisiva asupra modului in care vom trece prin pandemie. Suntem deja in faza in care numarul imbolnavirilor creste exponential, dupa cum o arata statisticile zilnice”, a declarat Merkel.
Cine si unde trebuie sa poarta masca
Guvernul federal si cele regionale ai decis ca in zonele in care se consemneaza deja 35 de infectari la suta de mii de locuitori in interval de sapte zile, masca va fi obligatorie in locurile aglomerate.
In plus, a fost definita si zona de risc: este cea in care sunt peste 50 de infectari la 100.000 de locuitori. Aici, toate adunarile vor fi limitate la prezenta a cel mult 10 persoane. In rest, este permisa participarea a cel mult 25 de persoane la adunarile publice si a maximum 15 la reuniunile private.
Pe de alta parte, barurile si restaurantele din zonele de risc se vor inchide la ora 23.00, o regula care deja se aplica la Berlin si la Frankfurt, reaminteste Deutsche Welle.
Un avertisment din vara
In vara acestui an, expertul in sanatate Karl Lauterbach avertiza ca tara sa are nevoie de o noua strategie in lupta cu coronavirusul. Ideea lui era simpla: autoritatile ar trebui sa ii monitorizeze strict pe „supercontagiosii” care transmit virusul unui mare numar de oameni.
Un „supercontagios” infecteaza zeci de oameni, explica expertul german. „Suntem pe un drum gresit. In loc sa contacteze telefonic fiecare bolnav, autoritatile ar trebui sa isi concetreze eforturile asupra asa-numitilor supercontagiosi. Ei sunt forta motrice din spatele pandemiei”, spunea Lauterbach, intr-un interviu pentru Der Spiegel.
Restul bolnavilor, numiti transmitatori individuali, nu au aproape niciun efect asupra cresterii numarului infectarilor, adauga expertul.
Cititi si: Adevarul despre comorbiditati si romanii cu coronavirus decedati. Ce spun cifrele
Cititi si: O noua ipoteza privind aparitia coronavirusului in Europa