Germania este in alerta dupa ce numarul celor decedati in urma infectiei cu coronavirus a depasit pragul de 20.000. Si cazurile confirmate au crescut ingrijorator si au ajuns la 1.242.203, potrivit datelor transmise de Institutul Robert Koch. In aceste conditii, un lockdown total nu este exclus.
„Sa inchidem pur si simplu totul, de la magazine pana la intreruperea activitatii in multe companii. Daca toti aplica masurile ar fi foarte bine. Am avea astfel trei saptamani in care am putea reduce simplu contactele. Nu mai gasim o perioada mai buna tot anul pentru a face acest lucru decat acum intre Craciun si 10 ianuarie”, a declarat premierul Bavariei, Markus Soder.
In Bavaria, unde se inregistreaza un numar de cazuri peste media la nivel federal, exista deja de miercuri reguli stricte precum interdictii de parasire a locuintelor intre anumite ore, de comercializare a bauturilor alcoolice in centrele oraselor si de parasire a locuintelor in zonelelor devenite focare de epidemie.
Masuri drastice au fost luate si in Saxonia, cel mai mare focar de pandemie din intreaga Germanie, potrivit Deutsche Welle. De luni se vor inchide de luni scolile, gradinitele si numeroase magazine. Raman deschise magazinele alimentare si cele pentru asigurarea nevoilor de baza.
Trei saptamani dificile
Oficialul german care coordineaza activitatea spitalelor, Gerald Gaß, considera necesara impunerea unui lockdown dur, așa cum recomandase anterior academia de științe Leopoldina. „Cea mai mare șansă oferită de un lockdown dur de trei săptămâni este că persoanele infectate nu mai intră în contact cu cele sănătoase. Astfel nu mai are nici virusul șanse să se răspândească”, a declarat Gaß pentru „Passauer Neue Presse”.
Masti si in 2021
Virologul Christian Drosten, vocea de care asculta intreaga Germanie de la debutul pandemiei de coronavirus, declara ca oamenii vor purta masti si in 2021. „De masti nu scapam asa repede. Si dupa ce vom incepe vaccinarea, cea mai mare parte a populatiei va trebui sa poarte mai departe mastile. In tari ca Germania, cu un numar mic de cazuri de infectare, nu va exista o imunizare in masa. Probabil ca aceasta nu va exista nici in celelalte tari din Europa”, spune Drosten, directorul Institutului de Virologie la spitalul Charité Berlin, intr-un interviu pentru Deutsche Welle.
In opinia virologului german, si 2021 va fi un an greu in lupta cu pandemia. „Nu m-ar mira ca, anul viitor, in anumite parti ale lumii populatia sa fie protejata. Dar aceasta inseamna ca, in partile respective ale lumii, populatia sa fi trecut printr-o epidemie nu prea grava, mai ales datorita structurii demografice tinere. In Africa ar putea fi asa. Cel putin asa sper, ca profilul tanar al populatiei africane se va dovedi un factor de protectie”, adauga Dorsten.
Cititi si: Cat timp ramane coronavirusul pe banii murdari
Cititi si: Marile greseli comise in lupta cu coronavirusul. Ce e de facut