Muncitorii sezonieri se pot intoarce in Germania incepand de saptamana viitoare fara restrictii, in ciuda pandemiei de coronavirus. Decizia a fost luata de guvernul de l Berlin, la propunerea ministrului agriculturii.
Muncitorii sezonieri din tarile UE si statele Schengen asociate se pot intoarce in Germania incepand cu 16 iunie, relateaza Deutsche Welle.
Pentru a impiedica raspandirea coronavirusului, autoritatile germane au stabilit standarde clare de igiena pentru angajatori. Se aplica principiul „Lucrati impreuna, traiti impreuna”. Organizarea muncitorilor in echipe fixe de la bun inceput ajuta la reducerea riscului de raspandire a coronavirusului, in cazul aparitiei unui caz de imbolnavire fiind necesara izolarea intregii echipe.
Pe de alta parte, distanta fizica intre persoane trebuie mentinuta cu strictete. In plus, angajatorilor germani li se recomanda sa ii informeze pe lucratorii straini cu privire la noile regulamente prin distribuirea de pliante in limbile tarilor din care provin acestia.
Revenirea la normalitate
Ridicarea restrictiilor vizand muncitorii sezonieri survine concomitent cu anularea controalelor la frontiera interna de la mijlocul lunii iunie. „In acest fel revenim inca un pic la normalitate in Europa”, a comentat ministrul agriculturii, Julia Klöckner.
Ea a declarat ca cererea pentru produse regionale a crescut. „Insa insamantarea si recoltarea nu se intampla de la sine. Fermierii au nevoie de ajutor profesional sezonier, altfel va trebui sa ne crestem importurile alimentare”, a avertizat Klöckner.
Luna trecuta, sute de muncitori romani veniti la munci agricole in Germania au protestat fata de conditiile de munca si cazare si din cauza ca nu si-au primit banii promisi. „Oamenii isi vor primi salariile, chiar daca vor fi platite de statul german” si nu de angajator, a dat asigurari ambasadorul Romaniei in Germania, Emil Hurezeanu.
Recomandari pentru romani
Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane recomanda oricarui roman care vrea sa munceasca in afara granitelor sa isi verifice angajatorul sau agentie de plasare a forte de munca, daca este cazul. Semnarea unui contract este absolut necesara.
„Inainte de parasirea tarii, semnati un contract de munca in limba romana sau intr-o limba pe care o cunoasteti foarte bine. Contractul trebuie sa contina clauze clare referitoare la activitatile pe care urmeaza sa le desfasurati, programul de munca, drepturile salariale, etc”, precizeaza Agentia.
In plus, trebuie sa refuzati orice angajament care ar putea duce ulterior la santajarea dumneavoastra. Ne referim aici la plata unor servicii, a transportului sau oferirea unor bani cu imprumut.
Cititi si: Cum continua Germania lupta cu COVID-19. Restrictii pana pe 29 iunie