Alegerea motocoaselor poate fi provocatoare, motiv pentru care expertii CasaIdea vin in intampinarea vostra cu cateva informatii folositoare.
Motocoasele cu fir din plastic taie verdeata pana la nivelul pietrelor sau a copacilor. Sunt minunate pentru a mentine o margine ingrijita de-a lungul cararilor si aleilor si pot fi folosite inclusiv pe suprafete stancoase. Multi pot recurge, de asemenea, la o lama de metal, in cazul suprafetelor dure. In functie de textura si suprafata, lamele se pot interschimba, pentru un rezultat final satisfacator. Totul depinde de peisajul dumneavostra, iar cel mai bine este sa experimentati.
Tipuri de trimmere
Trimmerele vin in doua varietati de baza: cele mai costisitoare si mai puternice modele sunt cele pe gaz (motor cu 2 cicluri sau 4 cicluri) si cele electrice, mai economice (fara sau cu cablu).
Alegerea corecta depinde de dimensiunea proprietatii, de tipul de teren si de toleranta dumneavostra la zgomot si poluare.
De retinut: varfurile de taiere se invart la o viteza de aproape 400 mph, deci nu uitati de protectia ochilor si urechilor, precum si de cizme, pantaloni lungi si manusi. Si stati departe de cablurile aflate in aer liber.
Modele cu gaz
Puncte forte: puterea de a curata o suprafata mare
Puncte minus: greutate mare, zgomot, poluare, intretinere costisitoare, nevoia de a pastra mereu combustibilul la indemana.
Motorul cu doua cicluri
Pentru un trimmer la preturi accesibile, cu capacitatea de a curata o curte mare, cautati o masina cu 2 cicluri, care are comenzi separate de amortizare, de umplere si de acceleratie, pentru pornirea usoara. Motoarele cu doua cicluri functioneaza pe o combinatie de gaz si ulei.
Motorul cu patru cicluri
Daca aveti de imbanzit o jungla, veti dori un trimmer cu un motor cu 4 cicluri. Desi sunt mai scumpe, aceste masini puternice au multe caracteristici de dorit: sunt mai usor de pornit, mai silentioase, polueaza mai putin si functioneaza mai bine decat motoarele cu doua cicluri, fara a necesita o combinatie de gaz-ulei.
Un alt mare plus al masinilor de tuns, pe gaz, este posibilitatea montarii manerelor de ghidare, care faciliteaza manevrarea masinii. Manerele de ghidare pot fi montate la cele mai multe masini de tuns cu gaz.
Trimerele electrice
Puncte forte: usor de transportat datorita greutatii reduse, pret scazut, silentioase
Puncte minus: au mai putina putere, limitarea prelungirii cablului de extensie sau durata de viata a bateriei, nu permite taierea tufisurilor cu tulpini groase.
Trimmer electric cu cablu
Aceasta masinarie este suficient de puternica pentru a curata o curte mare, cu condiția sa aveti un cablu prelungitor lung. In plus, este cea mai putin costisitoare optiune.
Trimmer electric pe baterii
Trimmerele cu acumulator se pot ocupa de iarba si buruieni intr-o curte mica si sunt usor de transportat in portbagaj. Bateria reincarcabila de 12 volti exclude chinul cu cabluri prelungitoare sau amestecuri de gaze, iar achiziionarea unui pachet de baterii de rezerva va atenua dezavantajul timpului scurt de functionare.
Trimmer / Cositoare
Pentru suprafete stancoase si deluroase, luati in considerare o masina de tundere / cositoare cu 4 cicluri si doua roti. Se va taia iarba ca si cum ati folosi o masina de tuns iarba rotativa, fara scanteia lamelor de metal, care are loc cand loviti pietrele. Datorita pozitiei capului iesit in afara, permite tunderea foarte apoape de stalpi si pereti. Dezavantajele sunt: pretul si faptul ca nu il puteti inclina pentru a mentine o margine clara in jurul potecilor, asa cum ati putea proceda cu un trimmer obisnuit, cu fir.
Tehnica de taiere
- Obtinerea corecta a inaltimii
Un trimmer cu fir poate rupe gazonul daca este tinut prea aproape de suprafata solului. Pastrati capul firului la aproximativ 2 pana la 3 inch de la sol, la fel ca o lama de tuns iarba, si miscati masina in laterale intr-o miscare constanta, paralela cu solul. Nu va faceti griji daca nu va iese din prima, veti prinde miscarea in timp.
- Taierea ierbii dese si groase
Daca taiati iarba inalta si buruienile la nivelul solului, tulpinile sunt susceptibile de a se încurca in jurul capului de tuns. Solutia este sa taiati buruienile inalte de sus in jos, astfel incat firul sa le rupa in bucati mici. Pentru suprafete mari de iarba, luati in considerare achizitionarea unui trimmer special, cu un cap format din 3 lame de plastic, concepute pentru a taia tulpinile groase si dese, fara a incurca mecanismul.
- Bordurile
Odata ce ati stabilit o margine clara de-a lungul cailor de acces, a cararilor si a spatiilor destinate florilor, puteti apoi sa o mentineti prin tundere periodica. Trebuie doar sa miscati manerul, astfel incat firul sa se roteasca vertical, ca o elice de avion. Se va merge de-a lungul marginii stabilite si se va taia orice iarba crescuta in lateralul acesteia.
- Tunderea pe langa copaci, stalpi si trepte
Un trimmer cu fir poate ajunge pana la trunchiuri de copaci, pe langa garduri și stalpi de beton. Trebuie insa avuta mare grija sa nu se atinga cu firul aceste obiecte. Puteti ucide un copac prin indepartarea coajei acestuia sau sa taiati o bucata din lemnul gardului. Apropiati-va de aceste obiecte cu grija si trageti trimmerul inapoi de indata ce auziti sau simtiti ca le-ati atins. Exista un sunet distinctiv de “palmuire”, creat de firul trimmerului. Cea mai buna varianta ar fi sa creati spatii ornamentale in jurul copacilor si al stalpilor, astfel incat sa nu fiti nevoiti sa va apropiati prea tare de ei pentru a tunde iarba.
Cand faceti trecerea la o lama de metal pentru taierea tufisurilor si arbustilor, aveti grija sa va protejati cu pantaloni lungi, casca, cizme si ochelari speciali de protectie sau o masca de fata, plus curele de umar pentru trimmer, pentru a va impiedica sa va raniti. Nu scoateti niciodata dispozitivul de protectie a lamelor: nu numai ca va protejeaza pe dumneavostra, dar protejeaza si lama de lovituri si rasturnari ale pietrelor, de borduri sau stalpi.
- Pastrati trimmerul curat
Dupa fiecare folosire, indepartati bucatile de iarba si resturi atunci cand va opriti si verificati atat nivelul de gaz, daca este cazul, cat si ceea ce a mai ramas pe bobina. Infasurați cu atentie cablul sau reincarcati bateriile, in cazul masinilor electrice. Unele masini pe gaz trebuie sa fie depozitate in pozitie verticala sau la nivel, astfel incat fluidele sa nu se scurga.
Verificati intotdeauna manualul si tineti cont de instructiunile oferite de catre producator.
Daca va plac articolele noastre, va asteptam cu o multime de idei frumoase pentru casa si gradina pe contul nostru de Pinterest.