Ce este hidroforul?
Hidroforul este un sistem automatizat cu ajutorul căruia poți lua apă direct dintr-o rețea subterană pentru a o redistribui apoi după nevoile tale, sub o presiune constantă, arată un ghid realizat de retailerul Mathaus. Hidrofoarele pot fi folosite și pentru a trage apă din mai multe tipuri de rețele, de la conducte până la puțuri adânci de apă.
Cum funcționează hidrofoarele?
Un hidrofor îndeplinește în mod simultan două procese: aspirarea (acțiunea de a „culege” apă dintr-o sursă subterană) și refularea (trimiterea apei către robineții instalației sanitare). Apa este aspirată cu ajutorul unei pompe și introdusă într-un rezervor tampon (vas de expansiune). Din rezervor, apa este apoi refulată în țevile casei tale, către robineți. Pe tot parcursul acestor procese, hidroforul reglează presiunea apei.
Părțile componente ale unui hidrofor
Pentru a înțelege cum funcționează, dar și cum se montează un astfel de mecanism, cel mai ușor este să înțelegi întâi care sunt componentele unui hidrofor:
- Pompa – numită în mod tehnic electropompa, deoarece este acționată de un motor electric. Este elementul care exercită presiunea necesară pentru a trage apă din sursă și a o trimite în instalația sanitară.
- Furtunul de absorbție – este de obicei un furtun inelar (realizat din polietilenă) care face legătura între pompă și sursa de apă și prin care se face aspirația apei. Dacă pompa nu este dotată cu un prefiltru, este recomandat să montezi unul între furtun și pompă.
- Sorbul – se montează la capătul furtunului de absorbție care intră în contact cu apa. Are rol de filtru, separând apa de impurități mari.
- Vasul de expansiune – numit și butelie sau rezervor, este o unitate de stocare a apei. Importanța acestui element este dată și de faptul că prelungește viața pompei. Practic, cu cât rezervorul va putea să stocheze mai multă apă, cu atât pompa va porni mai rar. Este recomandat să alegi dimensiunea rezervorului în funcție de nevoile casei tale. Pentru două persoane, un vas de 24 de litri va fi suficient, însă pentru o familie de trei-patru persoane, s-ar putea să ai nevoie de un vas de 50 de litri.
- Racordul antivibrant – furtunul care face legătura dintre pompă și rezervor.
- Presostatul – acest dispozitiv are rolul de a măsura și controla presiunea apei din circuit. El acționează ca un întrerupător care pornește pompă dacă presiunea este prea scăzută și o oprește atunci când aceasta ajunge la nivelul dorit.
- Manometrul – este dispozitivul care îți indică nivelul presiunii din instalație.
- Racordul cu 5 cai – este „intersecția” care face legătură între elementele principale ale hidroforului.
Pentru a decide ce tip de hidrofor îți trebuie pentru casa ta, factorul principal de care trebuie să ții cont este adâncimea sursei de apă.
- Pentru adâncimi de până la 8-9 metri, un sistem hidrofor cu o pompă de suprafață este suficient.
- Pentru adâncimi mai mari de 8-9 metri, dar mai mici de 25 de metri este nevoie de un hidrofor cu pompă cu ejector. Pompa acestuia va fi instalată tot la suprafață, însă în apa puțului va fi introdus un ejector . Ejectorul nu este conectat la pompă doar prin una, ci prin două țevi. Una este țeava de absorbție, prin care apa ajunge în pompă, iar cealaltă este țeava de presiune, care trimite apa înapoi în ejector. Presiunea fiind sporită considerabil, apei îi ia mult mai puțin timp să ajungă din puț la robineți.
- Pentru adâncimi de peste 25 de metri vei avea nevoie de un hidrofor cu pompă submersibilă. În această situație, pompa nu mai este amplasată la suprafață, ci va fi imersată chiar în apa puțului, de unde trimite apa direct în rezervor.