Gogonelele sunt murăturile preferate de mulți, iar asta pentru că sunt crocante, zemoase, acrișoare și merg foarte bine cu multe mâncăruri delicioase. Gogonelele murate făcute în casă sunt cel mai bun aliment de consumat în sezonul rece și nu numai. Iată câteva sfaturi practice de la gospodinele bulgăroaice pentru a prepara gogonele murate. Ce adaugă în borcan pentru a fi mai delicioase?
Gogonele murate – sfaturi practice de la gospodinele bulgăroaice!
Murăturile sunt esențiale în fiecare gospodărie românească, iar gogonelele sunt un deliciu nelipsit de pe mesele noastre, mai ales în sezonul rece. Pentru ca ele să nu se strice toată iarna, există anumite secrete la preparare. Iată de ce să țineți cont când le puneți la borcan sau butoi!
Ingrediente necesare:
- 2,5 kg de gogonele
- 750 gr de morcovi
- 200 gr de zahăr
- 200 ml de oțet (9%)
- 1 pachet de conservant
- Frunze de țelină
- Crenguțe de mărar
- Sare neiodată.
Cum se prepară:
Prima dată se spală gogonelele și se curăță morcovii de coajă. Totul se taie în rondele. Dacă aveți un robot de bucătărie, procesul devine extrem de rapid, iar felierea se face în doar 2-3 minute.
Așezăm rondelele într-un vas încăpător și le amestecăm bine cu zahărul, oțetul, conservantul și frunzele de țelină. După ce amestecul este omogen, adăugăm și sare, ajustând după gust. În acest mod, fiecare legumă va prelua din aroma condimentelor și va deveni savuroasă.
Lăsăm amestecul să stea la macerat timp de 3-4 ore. O variantă și mai bună este să îl lăsăm peste noapte. Astfel, legumele vor lăsa și mai multă zeamă, iar aroma va deveni mai intensă. După ce legumele s-au marinat, le punem în borcane fără să le îndesăm prea tare. Este important să lăsăm puțin spațiu, ca să prevenim fermentarea.
Pentru ca gogonelele să rămână fragede și să nu se înmoaie, secretul este să nu le înghesuiți prea tare în borcane sau butoaie. În acest mod, procesul de fermentare este prevenit și legumele își păstrează fermitatea toată iarna. Puteți adăuga și crenguțe de mărar, pentru un gust absolut savuros!
Sursa foto: Youtube Jamilla