Specialistii spun ca orice fermier amator poate produce circa 2 kilograme de legume pe metru patrat. Chiar si la o suprafata redusa, de 100 de metri patrati, recolta este suficienta pentru a genera economii substantiale unei familii de 3-4 membri. In mod ideal, suprafata unei gradini care sa raspunda pe deplin nevoilor unei astfel de familii este de 300 de metri patrati, dar asta nu inseamna ca nu puteti cultiva si pe suprafete mai mici pentru a reduce din cheltuieli. Iata deci cateva sfaturi practice pentru o gradina de legume pe 100 mp.
Pentru ca avem de-a face cu o suprafata foarte mica, asigurati-va ca terenul este plan, fara denivelari, cu expunere sudica si sol usor astfel incat sa nu balteasca apa rezultata din ploi. Lesne de inteles ca trebuie sa aveti la indemana o sursa permanenta de apa pentru udarea culturilor. Daca vrem sa cultivam legume, atunci e important de stiut ca solul trebuie sa fie bogat in substante nutritive, reavan si cu un continut ridicat in materie organica.
Data fiind aria redusa, este important sa scoateti cel putin doua recolte pe an pe fiecare parcela de pamant. La 100 de metri patrati specialistii va recomanda sa va axati pe acele culturi de care gospodaria are zilnic nevoie: marar, patrunjel, leustean, ceapa verde, spanac, salata, fasole oloaga, fasole grasa, mazare pitica, morcov, rosii si altele. Pe langa acestea isi pot gasi locul varza timpurie si de toamna, castravetii si dovleceii, ardeii si vinetele, usturoiul si ceapa uscata.
Gradina de legume pe 100 mp – secretul sta intr-o buna planificare
Cand cultivati legume trebuie sa tineti cont si de expunerea la soare. Astfel, legumele mai pretentioase, care se dezvolta mai bine la temperaturi mai mari, vor fi plasate in locurile cele mai adapostite si mai bine insorite. Dar vom rezerva o suprafata mica si pentru culturi perene, culturi care raman mai multi ani pe aceleasi suprafete (hrean, leustean, revent, sparanghel etc.).
Dupa ce v-ati decis asupra legumelor pe care le veti cultiva, parcelati terenul astfel incat sa aveti o privire de ansamblu asupra distributiei legumelor pe suprafata respectiva, lasand o cale ingusta de acces la fiecare. Puteti aloca un spatiu mai extins cartofilor timpurii si, respectiv, celor tarzii si, in suprafete egale, rosiilor, castravetilor si verzei. La o suprafata, de exemplu, de 25 de metri patrati, obtineti o recolta de 100 de kg de cartofi tarzii, iar la una de 20 de metri patrati obtineti o recolta de 40 de kilograme de cartofi timpurii. Pe o suprafata de 10 metri patrati, puteti obtine circa 20 de kilograme de rosii.
Cand repartizati culturile tineti cont de speciile de legume si durata ocuparii terenului de catre fiecare: plante care ocupa terenul intregul sezon (ardei, vinete, tomate, ceapa, radacinoase etc.), plante care ocupa terenul mai putin de un sezon de cultura, culturi pentru sezonul rece (ceapa si usturoi verde, salata, spanac), culturi pentru sezonul cald (castravetii, dovlecei, fasole de gradina), plante perene care ocupa terenul mai multe sezoane de cultura (leustean, revent etc.).
Surse: Fermierul.ro, Casasidesign.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: