Gradinaritul urban este un curent ce castiga tot mai mult teren, explicat de nevoia oamenilor de la oras de a evada in activitati care ii relaxeaza, dar care le ofera si beneficii concrete, precum o mica recolta de legume, fructe, alaturi de un decor floral care inspira energie si buna dispozitie. Chiar daca suprafata este foarte mica, cateva jardiniere atent aranjate si intretinute va pot oferi o satisfactie uriasa. Iata in cele ce urmeaza cateva sfaturi pentru gradina de pe balcon astfel incat sa va regasiti optimismul in bruma de natura de la geam. Pe langa rolul relaxant, o astfel de gradina in miniatura este si un bun prilej pentru a-i familiariza pe cei mici cu natura si a-i responsabiliza ingrijind florile sau legumele.
Mai intai de toate, trebuie sa evaluati intensitatea lumini naturale pentru ca este un factor important in orice efort de cultivare a unor plante. Sunt plante care au nevoie de mai multa lumina, altele de mai putina, aspecte deloc de neglijat, mai ales daca veti cultiva legume. De exemplu, rosiile, vinetele si ardeii au nevoie de intre sase si opt ore pe zi de lumina directa de la soare. In schimb, alte plante, precum salatele, menta, busuiocul, patrunjelul si alte ierburi pe care le folosim ca ingrediente in bucatarie au nevoie doar de trei ore de lumina, peferand sa se dezvolte la umbra.
In egala masura, trebuie sa fiti atenti si la dimensiunile ghivecelor si jardinierelor astfel incat acestea sa se plieze pe plante. De exemplu, speciile de salate, ierburile aromate, ardeii iuti si rosiile cherry pot fi crescute in recipiente cu volum de pana la 10-11 litri. Pe de alta parte, rosiile clasice si vinetele se dezvolta bine in containere mult mai mari, de 15-18 litri.
Nu folositi doar pamant, mai ales unul adus din exterior, pentru a umple recipientele deoarece acesta este mai greu si poate contine seminte de buruieni sau chiar anumite bacterii daunatoare plantelor. Puteti recurge la compozitia special creata si pe care o gasiti in magazinele specializate (un amestec de materiale organice) peste care puteti adauga ingrasaminte naturale. Aceste ingrasaminte, precum emulsii de urzica sau alge de mare, ar trebui adaugate la cel mult doua saptamani.
E lesne de inteles ca plantele trebuie udate, in functie si de expunerea lor la soare sau vant. Daca le lasati fara apa pentru mult timp, atunci dezvoltarea lor va avea de suferit. Puteti apela la diferiti polimeri, in cantitate mica insa, care mentin pamantul umed pentru mai mult timp. Puteti la el de bine recurge la mini-sisteme de irigatii cu picatura si care pot fi programate la diferite intervale de timp. Este important, in egala masura, sa va asigurati ca nu puneti prea multa apa plantelor din acest motiv este indicat sa verificati ghivecele periodic.
La final, va invitam sa regasiti universul minunat al pomilor fructiferi columnari, ideali pentru a fi crescuti in spatii mici, precum balconul.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: