Traim intr-o lume in continua miscare iar acest fapt ne modifica comportamentul si chiar pasiunile. Pentru cei care sunt mai tot timpul pe drum, se muta des din ratiuni profesionale si sunt astfel nevoiti sa inchirieze noi locuinte a aparut si conceptul de gradina portabila. El s-a extins in timp si la apartamente sau case cu gradini mici sau sol neprielnic cultivarii de plante.
Micro-gradinile sunt usor de transportat si pot fi adaptate si pentru spatii mici. Pot fi mutate, unele chiar pe roti, dupa cum se poate vedea in fotografiile de mai jos si pot fi amplasate in orice loc din gradina sau casa, agatate pe pereti sau urcate pe masa. De multe ori apar in cele mai neasteptate locuri si tocmai acest lucru atrage la noul concept de gradinarit care, spun specialistii, se adreseaza celor care pretuiesc libertatea si schimbarile de mediu, oricare ar fi acesta.
La mare cautare sunt plantele si legumele care produc hrana si ingrediente culinare, precum tomatele, busuiocul, cimbrul si rozmarinul. Gradinile nu mai sunt demult ancorate in pamant, ele sunt acum suspendate si, precum in cazul nostru, sunt si in miscare, spun aceiasi specialisti.
Fie ca ai la indemana o roaba, o bicicleta, un palet vechi din lemn, o cada, o pereche de cizme din cauciuc, galeti, un gratar, un cos din plastic, chiar si o cutie de CD-uri, orice poate deveni recipient pentru plantele si florile tale preferate pe care sa le iei cu tine cand te cheama drumul.
In Germania, la Berlin, o organizatie non-profit a inceput in 2009 dezafectarea unui spatiu din centrul capitalei germane, candva o renumita zona pentru cumparaturi, dar distrusa de bombardamentele din al Doilea Razboi Mondial si apoi ignorata de regimul comunist.
Dupa ani de zile de munca a luat nastere Prinzessinnengarten, o gradina portabila la scara mare, cu o suprafata de circa 2.000 de metri patrati, unde cafenelele si magazinele sunt gazduite de vechi containere de transport maritime.
Berlinezii pot cumpara de aici fructe, legume si flori toate crescute in recipiente portabile. Orice planta este crescuta organic, fara ingrasaminte sau pesticide iar multe dintre fructele si legumele din Prinzessinnengarten se regasesc printre ingredientele mancarurilor servite la restaurantele din zona.
Cand se lasa frigul peste Berlin, toamna, intreaga gradina, care se deschide in fiecare an in luna aprilie, merge la adapost, cum foarte clar se vede in imaginea de mai jos, publicate de site-ul Gardenista.com.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: