Ca in multe alte activitati, si in gradinarit e nevoie de planificare si alte pregatiri pentru o activitate eficienta. Nimic nu da roade daca este pus in practica intr-o maniera haotica si asta o stim din experienta de zi cu zi. Cele mai bune rezultate ies in urma unor planuri, fie si ele simple, care sa ne organizeze si sa ne inlesneasca pana la urma munca. In ceea ce priveste gradinaritul, este important de stiut ca multe dintre activitatile specifice incep cu mult inainte de plantarea propriu-zisa a plantelor. Mai jos va prezentam cativa pasi care sa va eficientizeze munca in gradina si care sa va ajute sa puneti si niste bani deoparte.
In primul rand, asa cum am mai spus, este esential sa verificati solul. Chiar daca nu sunteti un expert, puteti sa va cumparati un kit de testare a solului de la magazinele specializate sau sa duceti mostre la un laborator. Imediat ce stiti ce tip de sol aveti – acid, neutru sau alcalin – puteti sa va aranjati culturile in functie de aceste rezultate sau puteti sa schimbati pH-ul solului pentru a-l adapta plantelor pe care sunteti interesat sa le cultivati.
De asemenea, stabiliti din timp care sunt zonele expuse soarelului si care sunt cele umbrite. Nu are rost sa irositi timp si bani cultivand plante iubitoare de umbra in zonele cu soare direct pentru un timp indelungat al zilei.
Folositi si procurati-va din timp ingrasamant natural, in conditiile in care este la indemana si nu se justifica neaparat o investitie in acest caz. Ideal este sa il pregatiti de toamna astfel incat primavara timpuriu sa il imprastiati in gradina. Optiunile sunt variate, de la balegar pana la emulsii de plante, precum urzica sau alge de mare, iarba taiata si chiar unele resturi menajere.
Specialistii recomanda sa achizionati seminte mai degraba decat lastari sau plante deja crescute in ghivece. E recomandat sa cumparati semintele toamna devreme, cand sunt mai ieftine, si sa le puneti in pamant primavara urmatoare. Achizitia de seminte va permite, de asemenea, sa va alegeti diferite tipuri de plante si hibrizi, in functie de preferintele dumneavoastra.
Tineti daunatorii sub control! Altfel spus, nu lasati pe maine ce poate fi facut azi pentru ca riscati ca toata investitia din gradina, in timp, bani si efort, sa se duca pe apa Sambetei. Puteti planta flori precum carciumareasca sau calendula care sa atraga insectele daunatoare si sa va lase in pace rasadurile de rosii. La acelasi capitol intra si plivitul buruienilor care trebuie facut la timp.
Atrageti albinele in gradinile voastre pentru o recolta buna. In acest scop, cultivati flori colorate – violet, galben, albastru – pentru a le ademeni. Este la fel de important sa evitati pesticidele pentru ca albinele sa gaseasca in gradina voastra un refugiu perfect.
Nu in ultimul rand in seria de sfaturi pentru un gradinarit cu cap, elagajul joaca un rol esential in tot procesul de gradinarit. Este intr-adevar o activitate care tine de experienta pentru ca nu oricine poate evalua din ochi o planta si sa stabileasca ce anume trebuie taiat pentru ca aceasta sa se dezvolte si sa produca un rod mai bogat.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: