Toamna incepe incetul cu incetul sa se coboare peste noi. Euforia gradinilor imbelsugate face treptat loc unei stari de melancolie din care iesim abia in preajma sarbatorilor. Nu va lasati insa prada gandurilor molatice pentru ca aveti de lucru in gradina, pregatindu-va pentru primavara urmatoare. Mai jos gasiti cateva sfaturi pentru gradinarit in luna octombrie, pornind de la premisa ca intreaga recolta ati cules-o deja.
Pentru inceput, verificati starea solului si aciditatea sa. Ideal este sa duceti mostre la laborator pentru a afla ce si pe unde sa faceti mici modificari in compozitia sa, in functie de ce cresteti in gradina voastra sau planurile viitoare de gradinarit. Daca nu, atunci aruncati un strat de ingrasamant natural, pe care il puteti pregati si acasa, pentru o cura de iarna cu substante nutritive.
Curatati gradina de frunzele si plantele moarte si folositi-le pentru a ridica o noua gramada de ingrasamant organic. Reteta am prezentat-o noi acum ceva timp si o gasiti aici. In acest context, taiati plantele cataratoare, precum trandafirii, sau arbustii pentru a reinvia in primavara cu si mai multa energie, folosind resturile in scopul amintit mai sus. Daca aveti gazon, curatati-l de muschi si primeniti-l, pregatindu-l pentru iarna.
In cazul in care aveti plante pe terase care s-au indestulat cu razele soarelui, dar care acum incep sa se resimta, mutati-le in sere sau in interior. Taiati lastari de la plantele de afara si gasiti-le un loc in ghivece pentru a propaga specia in cazul unei ierni geroase care ar putea face victime in gradina.
Asa cum am mai zis, cel mai bun sezon pentru plantarea pomilor fructiferi este toamna, in lunile septembrie-octombrie. Puietii se dezvolta mai bine la temperaturile moderate, primesc destula apa prin ploile frecvente, au timp sa se fixeze bine in pamant si sa isi traga din el substantele nutritive pentru a face fata iernii. Usturoiul, planta de care avem atata nevoie in casa, merge la fel de bine insamantat in octombrie.
Acum este si momentul potrivit pentru a strange seminte noi de la plantele si florile pe care vrem sa le avem in gradina in sezonul urmator. Puneti-le la uscat si faceti schimb cu pasionatii de gradinarit. La uscat se pun acum si ierburile aromatice pe care le cresteti in gradina, la timp pentru a va bucura de ele la masa de Craciun si Anul Nou.
Surse: Rhs.org.uk, Thompson-morgan.com, Gardening.about.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: