Gradinaritul face minuni si tocmai din acest motiv tot mai multa lume se indreapta cu incredere si pasiune spre un hobby care ii linisteste inainte de toate. Pe asta au mizat si psihologii din inchisorile americane atunci cand au implementat si ulterior extins un program de gradinarit destinat condamnatilor. Incetul cu incetul, suprafete prafuite din penitenciare fac loc gradinilor in care puscariasi condamnati la ani grei de inchisoare se transforma treptat ingrijind plante si avand satisfactia unei recolte iesite din propriile maini.
De la San Quentin, California, Rikers Island din New York, pana la Penitenciarul de Est din Maryland, tot mai multe inchisori adopta programul de gradinarit, devenit o puternica metafora a renasterii pentru cei din spatele gratiilor, scrie ziarul american Washington Post. Scopul final este schimbarea comportamentului detinutilor iar gradinaritul joaca un rol central in procesul de reabilitare a acestora.
„Indivizii astia nu au vazut probabil niciodata cum creste o planta. Tocmai din acest motiv efectul gradinaritului este unul foarte puternic in cazul lor”, a explicat Kathleen Green, directoarea Penitenciarului de East, cea mai mare inchisoare din statul american Maryland. Lese de inteles ca detinutii se inghesuie sa participe la programul care le permite sa lucreze zece ore pe zi in gradina.
Beth Waitkus este sefa unei organizatii non-profit implicata intr-un astfel de program de gradinarit in inchisorile din California. Ea spune ca primeste tot mai multe cereri din partea penitenciarelor din intreaga America. „Cererea este uriasa. Conducerea inchisorilor constientizeaza valoarea unui astfel de program. Cand ai grija de ceva insufletit, atunci are loc o schimbare in interiorul respectivei persoane”, a explicat ea.
Programul are o si o utilitate practica: anul trecut, detinutii de la Penitenciarul de Est au produs sase tone de legume si fructe in gradina proprie. Pe langa reducerile de costuri prin obtinerea hranei proprii, legumele si fructele crescute aici ajuta si la rezolvarea partiala a unor probleme de sanatate, in conditiile in care multi detinuti sufera de diabet si hipertensiune.
De cealalta parte, sedintele de terapie prin gradinarit la inchisoare isi arata efectele in amplul proces de reabilitare a detinutilor: studiile facute in California, statul-pioner in implementarea acestui program, arata ca sub zece la suta dintre detinutii care au participat la acest proiect se intorc dupa gratii dupa ce sunt eliberati, cu mult sub media de 60 la suta inregistrata in America.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: