Este dovedit – gradinaritul inlatura stresul pe care, in mod inevitabil, il acumulam in viata de zi cu zi tot mai alerta. Indiferent de spatiul pe care il aveti la dispozitie, gradinaritul va deconecteaza de la cotidian si va umple de energia de care aveti atata nevoie. Daca nu sunteti initiat, nu este nicio problema, va oferim noi cateva sfaturi de gradinarit pentru incepatori, preluate de pe site-ul Gardeningknowhow.com, astfel incat sa porniti la drum cu dreptul.
Este indicat sa incepeti cu ceva facil astfel incat sa invatati din aceasta experienta, in loc sa fiti decurajat. Faceti-va un plan pe hartie in care sa se regaseasca si o schita a repartitiei suprafetelor cultivate. Specialistii spun ca legumele potrivite pentru un incepator sunt sfecla, morcovii, salata, ridichile, rosiile, castravetii si fasolea.
Bineinteles, aruncati o privire spre gradina in ansamblul ei. Observati, daca e nevoie timp de mai multe zile, care sunt zonele cele mai expuse la soare si care sunt acoperite de umbra copacilor in buna parte a zilei. Sunt detalii importante pentru a va putea propune apoi ce si unde sa cultivati. Unele legume, precum varza sau mazarea, sunt cele mai expuse frigului si au nevoie de soare. Altele, precum ardeii si rosiile, sunt si mai sensibile la frig.
Pentru o recolta bogata, este indicat ca legumele sa se bucure de cel putin cinci ore de lumina solara directa pe zi, idealul fiind de opt ore. De asemenea, daca locuiti intr-o zona cu rafale de vant puternice, protejati-va culturile cu un gard sau alte structuri. In egala masura, asigurati-va ca aveti acces la o sursa constanta de apa.
Gradinarit pentru incepatori – ingrijiti solul
Solul este si el foarte important in toata aceasta ecuatie a gradinaritului. Incepeti pregatirile pentru viitoarea recolta inca din toamna, curatandu-l de buruieni, pietre si crengi uscate. Imbogatiti-l cu ingrasamant natural, fie ca vorbim de balegar sau de resturi alimentare. Gasiti in acest articol mai multe informatii despre un astfel de ingrasamant organic pregatit acasa, ce imbogateste textura, fertilitatea si drenajul solului. De asemenea, testati si aciditatea solului, asigurandu-va ca Ph-ul este intre 3,5 si 8,5, cotele ideale pentru dezvoltarea unei culturi. Gasiti in comert kituri de testare a solului.
Plantati pe randuri orientate nord-sud si lasati spatiu suficient intre ele pentru a putea ingriji plantele pe parcurs. Plantati plantele mai inalte catre fundul gradinii astfel incat sa tineti mereu sub supraveghere culturile si evolutia lor, dar si pentru un aspect general estetic al gradinii. Udati cel putin o data pe saptamana daca temperaturile nu depasesc media sezonului si ajutati solul sa retina umezeala prin mulciuire.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: