O carte scrisa de un batran si experimentat gradinar englez – RJ Harris – despre gradinaritul in functie de fazele lunii a facut furori in randul pasionatilor de horticultura. In lucrarea sa, gradinarul-sef al unei proprietati private din Cornwall sustine ca gradinaritul dupa ciclurile lunare este cea mai veche forma de gradinarit cunoscuta oamenilor. Bineinteles, titlul nostru este doar o metafora si nu recomanda activitatea in sine in timpul noptii.
Mai exact, Harris a cultivat in gradina incepand din anii ’50 doar ghidandu-se dupa fazele lunii, o practica invatata de la tatal si bunicul sau si care isi are originea, mai spune el, in vremurile stravechi cand oamenii masurau timpul tot dupa astrul ceresc. Cum poate insa luna influenta recolta din gradina?
Explicatia o da tot batranul gradinar: luna nu numai ca determina fluxul si refluxul marin, dar influenteaza si patura de apa din subteran. Mai exact, el spune ca atunci cand astrul intra in faza de luna noua si incepe sa creasca pe cer, apa din subteran se ridica spre suprafata solului. Atunci este indicat sa insamantati pentru ca plantele cultivate in aceasta perioada vor creste mult mai viguroase. Tot atunci ar fi bine sa fertilizati si solul si sa altoiti pomii fructiferi. De cealalta parte, cand luna se afla la ultimul patrar, volumul apei din sol este cel mai scazut si atunci este recomandat sa sapati pamantul, fiind mai putin umezeala in sol. In aceasta faza este indicat sa va curatati copacii si sa tundeti iarba, mai spune Harris, pentru ca vor creste la loc mai greu.
El a dat exemplul culturilor de cartofi care urmaresc aceste faze ale lunii, subliniind ca acei cartofi pusi in pamant in timpul fazei de formare a lunii noi au crescut mai mari iar rodul a fost mai bogat decat cartofii cultivati in faza de descrestere a lunii.
Nu exista deocamdata niciun studiu stiintific care sa confirme sau sa infirme concluziile batranului gradinar englez in ceea ce priveste activitatea de „gradinarit sub clar de luna”. In 1995, specialistii unui institut de cercetare a solului din statul american Iowa au stabilit ca semintele incoltesc mai greu in intuneric, conditiile pe care le avem in faza de luna noua. Totusi, ei au observat ca orice sursa de lumina, nu doar luna, determina germinarea mai rapida a semintelor.
Gradinarul spune ca, dupa aparitia cartii sale in 2002, tot mai multa lume pasionata de gradinarit ii scrie, confirmand rolul pe care fazele lunare il joaca in aceasta activitate si efectele materializate in recolte mai bogate. Pe Internet au aparut, de asemenea, numeroase site-uri dedicate gradinaritului dupa fazele luni.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: