Coralii sunt ecosisteme din ce in ce mai expuse riscului extinctiei pe masura ce poluarea ia proportie, in aer, pamant si apa. Intinse pe suprafete mari, recifele de corali, spectaculoase la vedere, sunt vitale pentru intretinerea altor specii de vietati subacvatice, fiind un habitat ideal pentru dezvoltarea faunei marine. Constienti de importanta si rolul pe care coralii il joaca in tot acest circuit natural, biologii marini dezvolta si promoveaza o practica sugestiv denumita gradinarit subacvatic prin care urmaresc inmultirea artificiala a coralilor pentru a-i ajuta sa fata fata in lupta cu poluarea si, implicit, incalzirea globala.
Cum functioneaza acest program? Biologii taie varfuri din coralii vii si ii planteaza apoi pe structuri artificiale unde coralii tineri se dezvolta. Ajunsi la maturitate, acestia sunt apoi relocati in recifele naturale de pe fundul oceanului, ajutand astfel la perpetuarea speciei. Practic, vorbim despe o veritabila pepiniera de corali, chiar in mediul lor natural de dezvoltare.
Iniatiativa a aparut dupa ce un studiu facut de guvernul Australiei, in largul careia se afla Marea Bariera de Corali, arata ca, pe fondul incalzirii globale, aria de raspandire a acestor organisme s-ar putea reduce la sub 10% din cat este in prezent, daca temperatura apei continua sa creasca. In unele parti ale lumii, suprafata recifelor de corali a scazut cu pana la 95 la suta.
Pentru ca vorbim de suprafete mari acoperite de recifele de corali (numai Marea Bariera e mai mare decat Irlanda si Marea Britanie la un loc), biologii marini au chemat turistii in ajutor si astfel a luat nastere ecoturismul marin. Dupa ani de zile de cercetari si perfectionare a tehnicii gradinaritului subacvatic, oamenii de stiinta din Florida isi fac cunoscute metodele publicului prin sedinte de scufundari. Se organizeaza chiar tabere de vara pentru adolescenti carora li se predau tehnici de gradinarit subacvatic pentru a ajuta la perpetuarea coralilor.
„E ca si acum ai avea o tufa de trandafiri in gradina. Daca o cureti, tufa va creste mai sanatoasa, mai stufoasa si trandafirii vor arata mai plini de viata. Coralii replantati cresc mai repede si cu mai multe ramuri”, a explicat Stephanie Schopmeyer, cercetatoare la Scoala de Stiinte Marine a Universitatii din Miami, pentru AFP.
In Florida si in Caraibe, o buna parte din aceste operatiuni sunt coordonate de Fundatia de Restaurare a Coralilor care, alaturi de fonduri guvernamentale, primeste numeroase donatii de la cetateni, o dovada in plus ca programul de gradinarit subacvatic se bucura de un enorm succes. Fundatia are deja circa 500 de pepiniere marine in care se dezvolta, intr-o singura cultura, intre 40.000 si 50.000 de corali.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: