Atunci cand o organizatie ecologista a trecut prin sita strazile orasului american Chicago umbland dupa un loc unde sa isi desfasoare un proiect, cautarea s-a oprit unde se asteptau mai putin: pe terenul unui fost centru de reciclare a vopselurilor. Locul arata dezolant, cu sticla parta imprastiata peste tot, gunoi in toate colturile si ierburi care acaparasera intreaga suprafata. In ciuda eforturilor autoritatilor locale de aproape doua decenii de a curata locul, acesta arata in continuare ca un perimetru contaminat.
In pofida acestui fapt, organizatia Operatiunea Cooperarea (Cooperation Operation) a ridicat aici mai multe gradini urbane unde cultiva castraveti, dovlecei, morcovi, fragi si rozmarin. Mai mult, echipati cu un recent achizitionat panou solar, gradinarii urbani spera sa poata cultiva in tot cursul anului. Au vrut sa demonstreze in primul rand cu un loc aparent steril poate deveni o oaza de verdeata si sa inspire pe altii sa faca la fel. Proiectul lor a atras atentia Arhidiocezei din Chicago care le-a sponsorizat initiativa de gradinarit urban in zone industriale contaminate.
Atunci cand vorbim de gradini urbane, ne gandim adesea la gradinarit in jardiniere sau la gradini verticale. Temerarii ecologisti au ales varianta a doua, insa intr-o forma cu totul originala: plantele lor sunt crescute pe suporturi in forma de dom formate din roti de bicicleta, pe langa containere clasice. Ideea se pare ca a luat nastere pe Facebook unde ecologistii au dat din intamplare peste o poza care infatisa un astfel de suport compus din roti de bicicleta. Toate acestea au fost procurate de organizatie de la o alta asociatie implicata in proiecte de reciclare.
Pe langa utilitatea practica a acestor gradini, ecologistii vor sa faca din domurile din roti de bicicleta si spatii de relaxare pentru oamenii din cartier. Mai mult, printre domurile din materiale reciclate, tinerii cu initiativa vor sa organizeze un festival de muzica si arta si chiar o competitie de hip-hop pentru a-si promova si mai mult ideea.
Recolta din gradina verticala va merge la piata, insa nu va fi vanduta, ci data la schimbul unor eforturi de voluntariat si alte bunuri de care au nevoie. Banii sunt si ei acceptati, dar numai ca ultima optiune. Ecologistii vor mai organiza ateliere saptamanale in care ii vor invata pe locuitorii din Chicago cum sa decontamineze un teren, retete culinare sanatoase si, de ce nu, cum sa repare biciclete.
Surse: Chicagotribune.com, Dnainfo.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: