Se spune ca aproape jumatate de milion de americani ajung anual la spital din cauza efortului excesiv depus in timpul gradinaritului. Ceea ce trebuie sa fie o activitate relaxanta, pentru timpul liber, devine adesea o corvoada daca nu este dublata si de putina grija si cumpatare. In consecinta, ergonomia in domeniul gradinaritului a devenit o disciplina care este acum cercetata si imbunatatita in mod constant si in universitatile de agronomie din lumea civilizata. Iata mai multe sfaturi care sa va ajute sa puneti in practica gradinaritul ergonomic, astfel incat sa descoperiti doar latura pozitiva a acestei activitati relaxante.
Este de la sine inteles: o unealta ergonomica iti permite, in primul rand, sa iti mentii incheieturile si ale parti ale corpului in pozitii neutre. Sunt obiecte usoare, special concepute pentru a elimina disconfortul si a-ti spori randamentul pentru ca iti asigura o anumita flexibilitate, fapt ce iti permite sa muncesti mai mult, dar si mai inteligent. Pe scurt, specialistii spun ca stii cand o unealta este ergonomica atunci cand nu te vezi nevoit sa o adaptezi pentru a-ti face treaba in gadina.
In general, cumparati unelte care vi se potrivesc in mana. Ideal e sa le incercati inainte sa le achizionati. Luati, de exemplu, lopeti cu maner in capatul cozii care va permit o dubla manevrare a uneltei sau cu maner adaptabil, care poate fi rasucit in functie de pozitia de lucru. Important este ca ele sa va tina dreapta incheietura mainilor in timpul efortului. Studiile au aratat ca o mana cu incheietura indoita isi pierde circa un sfert din forta in timpul unei activitati fizice. De asemenea, alegeti unelte cu manere din materiale care impedica alunecarea mainii pentru un control mai ferm si efort mai scazut.
Alegeti unelte cu coada lunga pentru a evita aplecatul in mod repetat. Uneltele ar trebui sa fie usoare, dar destul de solide pentru a va ajuta sa va faceti treaba. Folositi si manusi in timpul gradinaritului, unele care sa vi se potriveasca pe mana, pentru a evita basicile in palme si pentru a apuca mai bine uneltele si, implicit, mai putina presiune pe incheieturi.
Gradinaritul ergonomic – pauze dese
Tineti spatele drept atunci cand lucrati si e de preferat sa indoiti genunchii si nu spatele. Atunci cand pliviti, de exemplu, asezati-va intr-un genunchi pentru ca aceasta pozitie va permite sa va mentineti spatele drept. Chiar daca sunteti asezat sau stati intr-un singur genunchi, este indicat sa va indoiti de la mijloc pentru a evita sa puneti presiune pe coloana vertebrala. Tineti mereu coatele sub nivelul unei linii imaginare care este in dreptul inimii, pentru un efort scazut. Evitati sa lucrati cu degetul mare indreptat spre pamant pentru ca, spun specialistii, in aceasta pozitie coatele sunt expuse lateral si este nevoie de forta suplimentara.
Trageti in loc sa ridicati: de exemplu, atunci cand strangeti frunzele, asezati-le pe o prelata pe care sa o trageti spre marginea gradinii, decat sa ridicati gramada de frunze in mod repetat. E de la sine inteles ca uneltele trebuie sa fie mereu ascutite (harlet, sapa, sapaligi etc), in caz contrar fiind nevoie de mai mult efort. Evitati miscarile repetate (tras si smuls, de exemplu) si faceti pauza cand obositi. La urma urmelor, vorbim de o activitate dedicata timpului liber.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: