Nu exista niciun fel de limite in calea unei pasiuni si acest lucru este valabil si pentru gradinarit. Astfel au aparut gradinile verticale, gradinaritul in ghivece si diferite recipiente. Dar ce te faci daca ai totusi o bucata de gradina si vrei sa cultivi in ea, dar nu te ajuta solul deloc, fie ca este prea uscat si pietros, fie ca este prea sarac? O varianta ar fi gradinaritul in baloti de paie, un concept nou, dar care prinde rapid teren pentru ca prezinta numeroase avantaje.
In primul rand, asa cum am mentionat mai sus, gradinaritul in baloti de paie nu tine cont de conditiile pe care le aveti in gradina. Permite oricui, chiar si celor care au cel mai neprielnic sol, sa aranjeze o gradina care sa dea roadele asteptate, chiar cu mai putin efort fizic. De exemplu, pentru persoanele mai in varsta, care se apleaca cu dificultate, gradinaritul in baloti de paie este o solutie ideala pentru ca nivelul de lucru este unul mai ridicat, la propriu, excluzand durerile de spate si de incheieturi. Imaginati-va doar ca, daca alegeti sa cultivati cartofi, atunci cand vine vremea recolatului, trebuie doar sa rasturnati balotii din paie si sa culegeti roadele.
Mai mult, plivitul devine o activitate de domeniul trecutului deoarece buruienile nu isi fac culcus in balotii de paie. Asa ca nu cheltuiti banii pe ghivece si recipiente si luati serios in calcul optiunea gradinaritului in baloti de paie. Mai jos aveti cateva sfaturi practice in acest sens.
Este recomandat sa cumparati balotii de paie de la o ferma, ideal una unde se cultiva integral organic. Si cum balotii de paie proaspat secerate sunt disponibili spre sfarsitul verii, inceputul toamnei, atunci ar trebui sa si incepeti procurarea lor astfel incat sa puteti insamanta si planta in primavara. Este indicat sa asezati balotii pe bucati de materiale textile care sa inhibe cresterea buruienilor printre paie.
Cu doua saptamani inainte de a planta, udati balotii de paie si adaugati ingrasamant natural, care trebuie impins cu mana printre paie pentru a prinde consistenta. Adaugati eventual si alt tip de ingrasamant, precum emulsie de urzici sau alge de mare. Acest proces ar trebui sa se extinda pe o perioada de zece zile in care adaugati constant ingrasamant organic, udat apoi din plin.
Faceti cu spatula o gaura in balot si puneti semintele sau plantati lastarul acolo dupa care acoperiti tot cu ingrasamant. In functie de ceea ce cultivati, puteti sustine plantele pe sarma, asa cum se vede in imaginea de mai jos. Puteti la fel de bine folosi partile laterale ale balotilor pentru a planta diferite flori si astfel sa aveti legume si flori pe acelasi balot. La finalul sezonului, balotii de paie vor arata ca orice materie organica, descompusi. Pastrati-i si folositi-i pentru anul urmator ca ingrasamant natural.
Surse: Modernfarmer.com, Strawbalegardens.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: