Gradinaritul nu mai de multa vreme o indeletnicire rezervata doar celor cu case si gradini spatioase. In cautarea relasului de peste zi, cultivarea de plante, flori si chiar legume si fructe devine tot mai mult preocuparea celor de la oras. Fie ca stati la casa sau intr-un apartament, gradinaritul la oras te deconecteaza de ritmul alert al vietii profesionale si iti da acea stare de satisfactie, a lucrului facut cu mana ta. Ierburi aromate, rosii, fructe de padure, salate, toate pot creste sub ochii tai in containere agatate la fereastra sau pe balcon. Si ce este mai important, gradinaritul in ghivece te scapa de munca istovitoare pe care ai presta-o intr-o gradina mare.
De mare ajutor sunt cateva sfaturi practice pentru gradinaritul in ghivece, mai ales daca sunteti incepatori. In rest, lasati-va imaginatia sa lucreze!
Mai intai de toate, ganditi-va bine si faceti-va un plan cu privire la ceea ce vreti sa cultivati in ghivece. Astfel, luati in calcul dimensiunea plantelor pentru a le gasi recipientul pe masura si nevoia de lumina, diferita de la planta la planta. Astfel, rosiile, vinetele si ardeii au nevoie de intre sase si opt ore pe zi de lumina directa de la soare. In schimb, alte plante, precum salatele, menta, busuiocul, patrunjelul si alte ierburi pe care le folosim ca ingrediente in bucatarie au nevoie doar de trei ore de lumina, peferand sa se dezvolte la umbra.
In acelasi context, alegeti ghivecele pe masura dimensiunilor sau specificului plantelor. De exemplu, speciile de salate, ierburile aromate, ardeii iuti si rosiile cherry pot fi crescute in recipiente de pana la 10-11 litri. Pe de alta parteina, rosiile clasice si vinetele se dezvolta bine in containere mult mai mari, de 15-18 litri. Specialistii spun ca, in general, planta cultivata trebuie sa aiba cel putin inaltimea ghiveciului. Unele plante, precum diferite specii de rosii, fasolea si mazarea pot fi cultivate si vertical, agatate pe elemente de sprijin precum haraci sau cadre din lemn.
Una din pornirile fiecarui gradinar incepator este sa isi ude excesiv plantele din ghivece. Recomandat este sa cunosti bine mediul in care se dezvolta ideal fiecare planta inainte sa torni apa. In orice caz, pentru o evaluare a umiditatii pamantului este indicat sa folositi metoda „degetul”: bagati degetul aratator in pamant pana la nivelul celei de-a doua articulatii iar varful ar trebui sa va spuna daca ati dat de uscat sau de umed. In functie de rezultat, turnati sau nu apa in ghiveci. In egala masura este important sa nu uitati sa va udati plantele.
Gradinaritul in ghivece necesita o fertilizare repetata a pamantului din cauza volumului mic al recipientelor si a udatului constant care dreneaza substantele nutritive destul de repede. Apelati cu incredere la ingrasamintele pe care le gasiti in magazinele specializate (un amestec de materiale organice) peste care puteti adauga ingrasaminte naturale. Aceste ingrasaminte, precum emulsii de urzica sau alge de mare, ar trebui adaugate la cel mult doua saptamani.
Surse: Nytimes.com, Containergardening.about.com, Sparkpeople.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: