Poate mai mult decat in mediul rural, gradinaritul a luat avant in marile orase, o practica in care oamenii au gasit refugiul ideal pentru a contrabalansa o viata profesionala, si nu numai, tot mai intensa si epuizanta. Peticele de verdeata in marea de asfalt si beton devin tot mai dese, semn al unei preocupari constante pentru sanatatea mintala intr-un mediu de viata tot mai alert. Dar, pe masura ce se extinde, apar si semne de intrebare, precum cat de eficient este gradinaritul in orasele poluate si daca fructele sau legumele crescute in acest mediu is mai pastreaza calitatile nutritive.
Fara indoiala, solul din marile orase este contaminat cu chimicale dupa zeci de ani, daca nu chiar mai mult, de activitate industriala masiva. De exemplu, un studiu facut in 2014 de specialistii din New York au descoperit mostre ingrijoratoare de plumb, bariu, cadmiu si alte substante daunatoare organismului uman in diferite gradini din oras, scrie site-ul postului Discovery. Si atunci vine intrebarea: sunt rosiile pe care le cultivam in gradinile din orasele poluate recomandate pentru consum?
Un alt studiu vine sa contrabalanseze concluziile specialistilor new-yorkezi. Cercetatorii Universtatii de Stat din Kansas au descoperit, intr-un studiu publicat de revista Journal of Environmental Quality, ca, in ciuda faptului ca solul din marile orase este poluat, riscul nu este, totusi, atat de ridicat intrucat plantele absorb putin din substantele chimice din pamant.
Cercetatorii au cultivat rosii, morcov si varza intr-un astfel de sol contaminat cu plumb sau arseniu si alti compusi chimici cancerigeni. Cand au examinat recolta, au descoperit ca legumele aveau un nivel scazut din aceste substance periculoase. Cel mai ridicat nivel a fost descoperit la morcovi, dar chiar si asa, cercetatorii sustin ca nu prezinta un pericol pentru sanatatea umana atata timp cat astfel de legume nu sunt consumate in cantitati mari si pe termen lung.
Daca sunteti intr-adevar un mare consumator de morcovi, specialistii Universitatii de Stat din Kansas recomanda cultivarea lor in recipiente umplute cu sol adus dintr-un mediu natural. O alta recomandare este diluarea substantelor chimice din solul din gradina prin simpla imprastiere de ingrasamant natural, precum balegarul.
In orice caz, fructele si legumele rezultate din gradinaritul in orasele poluate trebuie macar spalate cu apa. Pentru cei mai pretentiosi, specialistii recomanda spalarea lor cu un sapun organic special, precum cel facut din extracte de seminte de grepfrut.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: