Munca in gradina ne binedispune, dar ne si hraneste in egala masura. Conceptul de foodscaping – cultivarea in propria-ti gradina de legume si fructe pe care sa le pui apoi pe masa – castiga tot mai mult teren. In paralel, un alt curent prinde insa tot mai mult contur, si anume gradinaritul pentru animalele de companie. Medicii veterinari sunt din ce in ce mai convinsi ca fructele si legumele crescute organic fac bine animalelor din jurul nostru, mai ales ca, la fel ca oamenii, nu prea mai tin pasul cu greutatea.
Ne este greu de crezut ca animalele de companie mananca legume si fructe crescute in gradina. Dar iata ce spun specialistii: „vad tot mai des legume si fructe precum brocoli, castraveti, mere si pere in dieta animalelor de companie. Multi dintre stapani le folosesc chiar ca pe o mancare-recompensa. Acum zece ani, nici nu se punea problema ca, de exemplu, cainii sa primeasca asa ceva in alimentatia lor”, a declarat Eric Patrin, proprietarul unei clinici veterinare, ziarului american Denver Post.
In primul rand, gradinaritul pentru animalele de companie inseamna bani economisiti prin reducerea ratiei de alimente cumparata de la magazin. In al doilea rand, tot specialistii ne avertizeaza, pentru ca in zilele noastre animalele de companie mananca foarte mult, probabil reflectand obiceiurile alimentare ale stapanilor, acestea au inceput sa sufere in numar tot mai mare de obezitate, diabet si artroza. In aceste conditii, legumele si fructele sunt binevenite in hrana animalelor.
Johnny Clark, un alt medic veterinar, atrage atentia ca, spre deosebire de oameni, animalele de companie nu pot scapa de kilogramele in plus prin exercitii fizice. Tocmai din acest motiv, alimentatia joaca un rol crucial in dezvoltarea lor. Ce altceva ar mai putea manca animalele din ceea ce cultivam in gradina? Fasolea verde, spune Clark, pentru ca este bogata in fibre si un continut echilibrat de calorii. „Animalele se satura imediat din fasole verde si este retea ideala pentru a scapa de acele kilograme in plus”, a explicat Clark.
La fel de bune pentru animalele de companie sunt morcovii, brocoli, diferitele tipuri de varza, care pot fi date animalelor crude sau gatite la abur, alaturi de mure si coacaze. Tipice pentru gradinile in care se lafaie animalele de companie sunt si menta si rozmarinul. Feriti-va in schimb de flori precum amaryllis, rododendron si specii de crini pentru ca sunt toxice pentru caini si pisici. In conditiile in care animalele de companie mai ciugulesc iarba, asigurati-va ca pajistea nu este stropita cu insecticide si pesticide, mai spun veterinarii.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: