Gradina nu trebuie sa ramana doar acel spatiu verde din spatele casei, limitat la o simpla insiruire de flori, arbusti, alei si alte elemente peisagistice. Gradina poate capata o pondere decorativa mult mai mare daca este personalizata si daca integram in perimetrul sau diferite stiluri astfel incat sa atraga prin diversitatea sa ornamentala. Iata mai multe detalii despre astfel de gradini in stil mixt in cele ce urmeaza, alaturi de cateva imagini sugestive.
Stilul mixt a aparut in Franta, la mijlocul secolului XVIII, dupa patrunderea influentelor gradinii englezesti. A constat initial in adaptarea vechiului stil geometric, care nu permitea o transformare radicala a amenajarii. Datorita proprietatilor lui ce constau in adaptabilitate la conditiile naturale si la anumite cerinte de ordin social, a devenit mai tarziu un stil de sine statator in domeniul amenajarii gradinilor si curtilor. In ciuda varstei, acest stil poate fi adoptat si astazi, fiind potrivit si gradinilor de dimensiuni mai mici, este placut si usor de adaptat oricarui tip de teren.
Gradini in stil mixt – suprafete echilibrate
Caracteristica principala consta in imbinarea armonioasa a zonelor amenajate in stil geometric cu cele amenajate in stil liber. Intr-o gradina se trateaza in general in stil geometric curtea din fata intrarii in casa si centrele importante de compozitie, in vreme ce stilul natural/liber este folosit in partile mai indepartate, mai apropiate de cadrul natural inconjurator unde natura trebuie sa isi reia drepturile. Intreaga compozitie trebuie sa tina seama de respectarea proportiei in plan, de principiile echilibrului, simetriei, subordonarii elementelor unul fata de altul, partile tratate in stil geometric sau natural trebuind sa se imbine armonios.
Stilul mixt este indeosebi folosit la amenajarea unor arii verzi urbane, in care spatiile permit atat accesul, cat si circulatia simpla a oamenilor, in timp ce restul este dedicat zonelor de liniste, mai apropiate de natura, imbinand astfel aspectele estetice, cu cele de natura functionala.
Mai jos gasiti cateva astfel de imagini preluate de pe blogul inginerului peisagist Carmen Bejan in care vedem cum formele geometrice plasate central fac loc, pe lateral, sectoarelor de peluza si celor decorate cu flori si arbusti. Aveti insa grija cum dozati insa repartitia intre functional si estetic. Spatiul astfel tratat trebuie sa confere in ansamblu o imagine de unitate a compozitiei, alternand suprafetele regulate, geometrice, cu spatiile degajate, mai libere.
Surse: Iseoverde.ro, Gedeus.ro, Karmenbejanlandscape.blogspot.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: